Vandrar tillsammans. Mammor och ungdomar har börjat trygghetsvandra tillsammans i Sätra. ”Nu säger alla plötsligt hej till varandra i centrum”, säger Bejna Sarikaya, projektledare. Foto: Claudio Britos

Här nattvandrar unga och mammor tillsammans

Ungdomsgäng som härjar runt och skapar otrygghet i centrum. Bilden är vanlig, i flera av Stockholms förorter. Men vad händer när ungdomarna själva får ta ansvar för tryggheten, tillsammans med ortens mammor? Det testar projektet 127 Trygghet nu i Sätra.

  • Publicerad 16:06, 5 okt 2018

Det är tisdagskväll i Sätra centrum. Sätrakillarna Bedran Sarikaya och Mohammed Shala har precis avslutat dagens vandring med 127 Trygghet och kramar mammorna och barnen som gick med dem hejdå.

Stämningen är glad och familjär. Men står de där utan sina nattvandringströjor kan det se annorlunda ut.

– Mammor och pappor som går genom centrum tror att vi är farliga kriminella. Det är snea blickar och hela köret, säger Bedran Sarikaya.

Kompisen Mohammed Shala håller med.

– Man ser att de känner sig otrygga när de ser oss. De går snabbt, tittar sig om för att se att vi inte följer efter.

Hur känns det?

– Det känns inte roligt. Jag är ju inte en sån människa, jag är jättetrevlig, försöker hjälpa alla som behöver hjälp. Att se att folk blir rädda när de ser oss... man blir ju ledsen.

Möts inte annars. ”Vi vill få till en arena där ungdomar och vuxna kan mötas och få en relation och förståelse för varandra”, säger Aseffa Hailu, verksamhetschef på Mitt127. Foto: Claudio Britos

Många upplever sig otrygga i 127-området. Olika mätningar har gett olika resultat, men i 2017 års medborgarundersökning var det bara 47 procent som kände sig trygga i sin stadsdel.

När kommunen undersökte vad som ligger bakom siffrorna var det inte alkohol eller droger som var den största anledningen. Inte heller skottlossning eller inbrott.

BRITOS: Tuff attityd från polisen hjälper inte orten

Det som flest personer trodde orsakade otrygghet – det var ungdomar och ”ungdomsgäng”. 27 procent av de 800 personerna som svarade på enkäten angav det som anledningen till otrygghet.

Vill vända otryggheten

Det är något som nya projektet 127 Trygghet, som anordnas av Mitt127 och Skärholmens stadsdel, vill ändra på.

– Vårt mål är att skapa tryggare miljöer i Vårberg och Sätra. Nu har vi mest fokuserat på Sätra, vi har sett att ungdomarna som hänger där gör många oroliga, så därför har vi startat med trygghetsvandringar, säger Aseffa Hailu, verksamhetschef på Mitt127.

De bjöd helt enkelt in ungdomar som stod och hängde i centrum att bli trygghetsambassadörer. Flera stycken nappade.

– Vi är ute och nattvandrar med dem på helgerna varannan vecka. Sen har vi även fått med oss några mammor som är ute på barnvagnspromenader dagtid tillsammans med ungdomarna, säger Bejna Sarikaya, projektledare.

Bredängs unga vill starta nattvandring med pensionärerna

Turen går genom Sätradalsparken. Medan mammorna Ronja och Cindy går runt springer Mohammed och Bedran runt mellan klätterställningarna och leker med deras döttrar. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

I början när jag flyttade hit kändes centrumet otryggt. Jag är ju inte uppvuxen här och visste inte vilka killarna som stod och hängde i en klunga i centrumet med kepsar och luvtröja var.

Platserna de går till är såna som pekats ut som otrygga av de boende i området, som parkleken Kulan och Sätraskolans gård. Ibland vandrar de bara, andra gånger arrangerar de aktiviteter som fotboll och basket för att liva upp platserna.

– När vi är ute och går med våra tröjor blir folk nyfikna, de vågar komma fram och fråga vad vi gör och pratar med ungdomarna. Det hade de antagligen inte vågat om de bara stod i centrum, säger Bejna.

Sätramammorna Ronja Barzani och Cindy Lhafiane har varit med på några av vandringarna.

– I början när jag flyttade hit kändes centrumet otryggt. Jag är ju inte uppvuxen här och visste inte vilka killarna som stod och hängde i en klunga i centrumet med kepsar och luvtröja var. De har ju ofta liknande kläder, samma märken och gångstil, ser ut som man tänker att kriminella gör, säger Ronja.

Kan prata istället för att undvika

Klädstilen och generationsklyftan skapar otrygghet, tror de. Men efter att ha vandrat med ungdomarna och lärt känna dem, känns området redan tryggare. De hälsar och kramas när de ses i centrum, killarna hjälper till att bära matkassar till bilen.

– Jag känner inte att jag måste gå runt den där gruppen på tio killar i centrum längre, jag kan gå fram och prata med dem i stället. Och berätta för mina äldre grannar som är lite rädda att jag vet vilka de är, de är inte farliga. Egentligen så är de världens goaste killar och tjejer, säger Cindy.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet ska pågå till årsskiftet och sedan utvärderas. Nu hoppas trygghetsambassadörerna att fler ska engagera sig och vandra med dem.

– Vi ska skapa en skön aura över hela Sätra. Sätra ska inte vara känt för att vara otryggt, utan för att det finns bra gemenskap här. När folk ser en ledig lägenhet i Sätra ska det vara krig för att få den, säger Bedran.

Foto: Claudio Britos

127 Trygghet

127 Trygghet är ett samarbete mellan KFUM JKS-sektionen Mitt127 och Skärholmens stadsdel och finansieras delvis med de medel stadsdelen fått för trygghetsskapande åtgärder.

Vill du vara med? Arrangörerna vill gärna få med fler föräldrar och föreningar på vandringarna och aktiviteterna. Maila projektledaren Bejna Sarikaya på bejna@mitt127.se.