Här möttes dåtidens golfelit

Sommaren 1911 påbörjades arbetet med att bygga en golfbana, som kom att ligga mellan Råstasjön och Lötsjön. Det var Råsunda AB som hade fått en förfrågan om att bygga banan.

  • Publicerad 10:13, 31 jul 2017

1912 invigdes Råsundabanan och nu kunde medlemmarna börja spela.

En golfklubb bildades, Råsunda Golfklubb. Här skulle även Stockholms Golfklubb spela, mot en årlig avgift. Stockholms Golfklubb bildades 1904 och hade en bana att spela på som låg där dagens Storängsbotten ligger. Området delades med Stockholms Fältrittklubb och exercerande militärer. Det var en niohålsbana som inte var i bästa skick. Så på grund av de olika aktörernas slitage anslöt sig Stockholms Golfklubb till den blivande, mer riktiga, golfbanan vid Råstasjöns område

Råsundabanan var en smal och tämligen enkel i början. Den hade nio hål med två alternativa utslagsplatser, så det blev en riktig artonhålsbana. Banan förbättrades med tiden då medlemsantalet ökade och fick en modernare karaktär som bevarades till dess att banan lades ner.

1912 invigdes Råsundabanan och nu kunde medlemmarna börja spela. Till klubbhus disponerade man övervåningen i huset Ellenhill. Där fanns det separerade omklädningsrum för damer och herrar. Ett stort samlingsrum med en balkong fanns också. Tyvärr fick golfklubben gör en paus i sitt spelande. Det var Olympiska spel i Stockholm det året. Golfklubben upplät mark till den olympiska skyttekommittén, som fick erlägga en god summa som avgift till klubben. Det grävdes jordvallar och gropar till skyttarna.

Redan 1914 spelades de svenska mästerskapen på Råsundabanan.
1926 flyttade Stockholms Golfklubb till Sticklinge på Lidingö. Det blev slutet för Råsundabanan.

2012 firades det 100–årsjubileum. Man öppnade och iordningsställde sex hål och prins Daniel fick äran att spela ut den första bollen.