Här möter rekryteringsroboten Tengai Mitt i:s reporter

I ett soligt konferensrum står hon – den fördomsfria roboten som ska hjälpa kommunen att anställa en digitaliseringssamordnare. Följ med när Mitt i:s reporter träffar Tengai, Upplands-Bros senaste rekryteringsstjärna.

  • Publicerad 17:03, 29 maj 2019

Det var i förra veckan som Mitt i kunde berätta att Upplands-Bro blir den första kommunen i världen att använda sig av en fördomsfri rekryteringsrobot i arbetet med att hitta en digitaliseringssamordnare.

I ett konferensrum hos rekryteringsföretaget TNG, som utvecklat roboten, står Tengai, som hon heter, mitt på bordet. Hon släpper inte Mitt i:s utsända med blicken – Tengai är alldeles tyst.

Tengai och Sinisa Strbac, rekryterare och robottränare på företaget TNG. Foto: Åsa Sommarström

På frågan: Har du börjat jobba i Upplands-Bro ännu? Får vi inget svar, men ögonfransarna rör sig. Det är lika delar obehagligt, men också väldigt spännande.

Rekryterare och robottränare

Sinisa Strbac är vanligtvis rekryterare på företaget, men han kan sedan en tid tillbaka även titulera sig robottränare. Han kommer in i rummet med en mikrofon, så Tengai ska höra oss, förklarar han.

 En stor del av arbetet har varit att göra henne så mänsklig som det bara går, att hon nickar, hummar och håller på, så som vi människor gör.

Sinisa Strbac, Robottränare

Intervjuerna med kandidater som sökt tjänsten hos kommunen kommer påbörjas inom två veckor.

– Det är tre saker som händer i anställningsintervjun. Det första är en introduktion, Tengai säger: ”välkommen till den här intervjun, jag är en robot, det är så här det går till”, säger Sinisa Strbac.

Därefter följer sex stycken kompetensbaserade frågor.

– En stor del av arbetet har varit att göra henne så mänsklig som det bara går, att hon nickar, hummar och håller på, så som vi människor gör.

Det märks att Sinisa både brinner och är engagerad i att äntligen få visa roboten för världen.

Kommer det vara en människa med i rummet när de som sökt jobbet träffar Tengai?

– Nej, vi öppnar dörren och låter kandidaten gå in, sen tar hon över.

Intervjun med roboten föregås av att den sökande förbereds på vad för typ av ämnen som ska avhandlas. Inte frågorna i detalj, men man ska kunna gå in i rummet och känna sig förberedd.

Vem är reporter och vem är robot? Foto: Åsa Sommarström

”För mig som robot är det väldigt intressant med vädret”

– Vi ska nu testa röstigenkänningen, säger Tengai plötsligt.

Det börjar närma sig huvudsyftet med vårt möte, att Mitt i:s reporter ska låta sig intervjuas av den fördomsfria rekryteringsroboten som står på bordet med sin snälla men kanske lite osäkra blick.

– Ändra inställningarna till en extern mikrofon, säg frasen: ”jag gillar att äta blåbärspaj med vaniljsås”, säger hon.

Välkommen till den här intervjun, jag är en robot, det är så här det går till

Tengai, rekryteringsrobot

Sinisa förklarar att vi inte kommer att få genomgå hela intervjun utan snarare en allmän testintervju för att få känslan av vad som väntar de sökande i Upplands-Bro.

– Det Tengai vanligtvis gör i introt är att hon frågar kandidaten om det är soligt ute och om svaret är, ”ja det är soligt ute”, så svarar hon, ”ja, för mig som robot är det väldigt intressant med vädret”,

Robottränaren Sinisa ser väldigt nöjd och stolt ut.

– Vi har lagt in lite sådana detaljer i syfte att avväpna situationen. Sånt som vi människor känner igen.

Se filmen när Mitt i:s reporter blir intervjuad av Tengai:

Tror du att det här är framtiden? Diskutera gärna vidare på Mitt i:s Facebook.

Sommarfestival i regi av sommarjobbare

Paintball, sumobrottning och ansiktsmålning i Bro Som en del i sommarjobbsprojektet ”Unga påverkar” så arrangerar ett antal ungdomar i kommunen en sommarfestival i Bro nu på torsdag den 18 augusti klockan 14-18.onsdag 17/8 10:23

Fullt fokus på SM i beridet bågskytte

Hästar och bågar fyllde Bro Park Första helgen i augusti ägde SM i beridet bågskytte rum på Bro Park. "Det kändes väldigt kul att vinna en tävling där min förening även var med och arrangerade", säger Marcus Hjortsberg som tog...tisdag 16/8 9:37