Ny vänskap. Aleek och Frida är bland de första som parats ihop och börjat lära känna varandra genom det nystartade projektet. Foto: Jonna Mannberg

Här matchas blivande vänner med varandra

Föreningen Midsommargården tror sig ha receptet för att göra främlingar till vänner. Nu vill de hjälpa nyetablerade svenskar. "Vi vill skapa jämlika matchningar och genuina vänskaper", säger projektkoordinator Jonna Mannberg.

  • Publicerad 06:30, 17 nov 2021

Det handlar om att människor ska mötas på jämlika villkor
Jonna Mannberg

Projektet "MedVän" drogs igång för ett par veckor sedan med de första matchningsträffarna, något som kan liknas vid en blind date.

Deltagarna har anmält sig själva och fyllt i ett formulär där ett 30-tal intresseområden tas upp. Utifrån sina intressen paras personerna ihop med en främling i ungefär samma ålder. Det varje par har gemensamt är att de innehåller en person som känner sig ny i Sverige och en person som anser sig vara etablerad i samhället.

– Det är jämlika möten och det tycker jag är viktigt att poängtera, det handlar inte om något mentorskapsprogram och att man ska få in människor i samhället, även om det såklart är en positiv förlängning av det. Utan det handlar om att människor ska mötas på jämlika villkor, säger projektkoordinator Jonna Mannberg.

Cirkus och segling

Än så länge är det ett fåtal par som har matchats ihop och tillsammans ska de få möjlighet att gå på aktiviteter. Redan nu är cirkus- och teaterföreställningar inbokade och framöver är planen att ordna segling och guidade stadsvandringar.

Men för stunden är mycket fokus på att få in deltagare.

– Av lång erfarenhet vet jag att det tyvärr finns målgrupper som är svårare att nå, det gäller äldre nyetablerade och yngre etablerade personer. Vi vill skapa jämlika matchningar och genuina vänskaper, då försöker jag matcha i liknande ålderskategorier. Men där har jag haft svårare att nå ut, säger Jonna Mannberg.

Känns det som att ni har fått en bra start?

– Det tycker jag definitivt, det blir väldigt överväldigande när det är ett så stort och omfattande projekt. Det är fantastiskt engagerande och det är inspirerande att se att vi verkligen når ut, men det är mycket som ska göras och det är ganska hårt slit att nå ut till deltagare, vilket är det största fokuset för projektet.

Projektet "MedVän"

Drivs av föreningen Midsommargården som får stöd och finansiering av Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning.

Det är kostnadsfritt för deltagarna och de får tillgång till aktiviteter samt kurser under den halvårsperiod de är med.

Som mest har projektet plats för upp emot 100 vänskapspar samtidigt.

Visa merVisa mindre