Här måste bilarna köra på trottoaren

Står bilarna på Dahlströms väg i Tullinge parkerade helt på vägbanan måste bilarna som vill passera upp på trottoaren. Många boende i området Brantbrink är förargade över att ha nu ha blivit lappade av kommunens nyanlitade parkeringsbolag. – Vi har stått med ena sidans hjul utanför vägen i alla år för att inte vara i vägen, säger Ingvor Nybergh.

  • Publicerad 17:21, 26 okt 2017

När Marita Pennanen som driver hundpensionat i Brantbrink parkerar bilen med samtliga hjul på den asfalterade vägbanan blir det tydligt varför alla kunder stått med ena sidans hjul vid sidan av vägen. Bil efter bil som kommer åkande på Dahlströmsvägen i Brantbrink måste köra upp på trottoaren för att komma förbi. Till slut kommer en bil med lågt chassi som riskerar att skadas om bilen kör upp på trottoarkanten.

– Kan ni ta och flytta på bilen nu, säger föraren som tryckt ned rutan.

Föraren med lågt chassi vill inte köra upp på trottoaren utan blir stående bakom den rättparkerade bilen.

Nu är flera Brantbrinksbor arga för att ha blivit lappade av kommunens nyanlitade parkeringsbolag Estate Parkering AB. Flera boende i området uttrycker att de i åratal stått parkerade med en sidans hjul utanför vägen för att inte förhindra framkomligheten.

Ingvor Nybergh och Marita Pennanen i Brantbrink Tullinge är missnöjda över p-böter.

Allra tydligast blir det kanske på Dahlströmsvägen som har trottoar och där många bilar passerar mellan Huddingevägen och Riksten. Nu har många boende i området fått 700 kronor i böter för ”parkering i terräng”.

– Jag har stått så här från och till i 36 år för att inte stå i vägen för andra bilar och postgången, säger Ninnie Lundin som bor på Flemings väg i samma område där hon parkerat utanför sitt hus.

Bilen till höger står med två hjul utanför vägbanan för att inte blockera. Dock felaktigt och riskerar böter.

Marita Pennanen driver ett hundpensionat och hennes kunder brukar parkera utanför huset med ena sidans hjul utanför vägbanan för att bära ur fodersäckar och hundsängar.

– Nu säger jag åt kunderna att de måste hålla koll på bilen, säger hon.

Personbilen är rätt parkerad. Men blockerar nu för lastbilen.

Boende i Brantbrink tycker att kommunen borde informerat om de inte längre kan stå som de gjort i många år. Den 1 oktober började det nya parkeringsbolaget arbeta. Marita Pennanen har också hört att det nya bolaget fått direktiv att vara tuffare.

Inga nya direktiv

Men några nya direktiv har inte getts enligt Helene Hamberg tillförordnad trafikingenjör med ansvar för parkeringsfrågor på Botkyrka kommun.

– Det är inga nya regler som gäller på något sätt, och inga nya direktiv, utan de följer lagstiftningen och den har inte förändrats senaste tiden, säger Helene Hamberg.

Lyft för Botkyrkas idrott

Om situationen i Brantbrink där bilar bland annat kör upp på trottoaren på Dahlströmsvägen för att komma fram har hon inte mycket att säga.
– Jag har svårt att uttala mig om en specifik plats, men det har inte kommit några nya direktiv.

Parkering på egen tomt

Linus Fredriksson som är driftansvarig på Estate Parkering säger att bolaget inte fått några särskilda direktiv för sin bevakning.

– Hur det tidigare bolaget jobbat kan jag inte svara för. Det kan ju hända att vi upptäckt saker de inte sett tidigare, säger han.

En del boende som fått bot kan ha ställt sin bil på en yta som tillhör deras hus. Det är dock tillåtet enligt reglerna att parkera på egen mark om den går ut till körbanan.

– Vi har tillgång till tomtkartor så att vi kan kolla upp det, dock inte i bilarna, säger Linus Fredriksson som i övrigt hänvisar tidningen till Helene Hamberg på Botkyrka kommun.

Klagomål till kommunen

Brantbrinksbron Marita Pennanen säger att många varit arga och vänt sig till kommunens kontaktcenter. Men bilden går isär.

– Det är inte många, men vi har fått några samtal och mejl, där folk fått böter som stått på sina egna gator. Vi hänvisar sådana frågor till parkeringsbolaget, vilket står på lappen, säger Ann- Marie Fredricson som är enhetschef för kommunens kontaktcenter.

Fakta

Detta gäller

Du ska stanna eller parkera så nära vägkanten som du kan.

Utanför tättbebyggt område ska du stanna eller parkera utanför körbanan om det är möjligt.

Parkeringsreglerna bygger annars på två huvudprinciper:

– Du får inte stanna eller parkera så att fara uppstår.

– Du hindrar eller stör andra.

Källa: Transportstyrelsen
Visa merVisa mindre