Julstämning. Gran, belysning och växter ska piffa till Nockeby torg i december. Genrebild. Foto: Mostphotos

Här lyser det upp extra i Bromma runt jul

I juni förvandlades Nockeby torg till ett sommartorg. I december är det dags att byta skepnad igen, denna gång till vintertorg.

  • Publicerad 11:38, 17 nov 2020

Sittmöbler, växter, boulebana och omledd trafik förvandlade Nockeby torg tidigare i år till ett sommartorg (se faktaruta).

Anledningen var att trafikkontoret ville ge Brommaborna en chans att se hur platsen skulle kunna förändras, exempelvis om trafiken leds om på ett annorlunda sätt. Det då man sett att torget är i behov av en upprustning.

Under hösten har många synpunkter om torget kommit in, och trafikkontoret håller på att färdigställa en programhandling för hur torget kan komma att se ut i framtiden. Men i viss mån är framtiden bara två veckor bort.

Delade meningar om sommartorg i Nockeby

En av sju platser

Den 1 december kommer Nockeby torg nämligen att bli en av sju platser i staden som blir till vintertorg, med julgran, belysning och vinterväxter. Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ska stadens stadsmiljö vara trivsam och attraktiv året runt, även om det är kallt och snö ute.

– Coronapandemin har förändrat förutsättningarna för hur vi lever och gjort att fler promenerar och umgås utomhus. Då är det än mer angeläget än vanligt att lysa upp staden i vintermörkret, säger Daniel Helldén i ett pressmeddelande.

Trafiken leds om

Vintertorget innebär att trafiken kommer att ledas om i den södra delen, likt sommartorget. Skillnaden är nu att det ska gå att köra igenom vid apoteket och att några parkeringsplatser blir kvar.

Erik Söderberg, presstalesperson på trafikkontoret, säger att man under tiden kommer ta emot kommentarer från boende och besökare för att se om det är något som inte fungerar.

– Vi bevakar och utvärderar torget under hela perioden som den tillfälliga möbleringen finns på plats. Orsakar den tillfälliga möbleringen problem på torget så kommer vi åtgärda dessa, skriver Erik Söderberg i ett mejl.

Vintertorgen börjar ställas i ordning den 26 november, och kommer vara på plats till den 31 januari.

Sommar- och vintertorg

Under konceptet Levande Stockholm vill staden göra utomhusmiljön mer attraktiv under sommaren. På olika håll anordnas därför bilfria gator, sommartorg och pop up-parker.

Sedan 2018 har även tillfälliga vintersatsningar gjorts.