Projektet handlar dels om att förgylla tillvaron för äldre på äldreboenden och dels att visa de positiva sidorna av äldreomsorgen för unga. Och det såg ut att gå vägen – i två veckor, innan covid-19 slog till och man stängde all fysisk kontakt mellan de äldre på Villa Riksten och unga Botkyrkabor.

– Det blev svårt att upprätthålla en kontakt med de äldre. Vi försökte ha allsång på gården så ofta vi kunde, och göra allt som gick att göra på distans – skriva kort, plocka blommor och skicka till dem, göra brädspel som förberedelse inför när vi fick träffas igen. Det var så klart svårt och jobbigt, men det var bara att göra det bästa av situationen, förklarar Tullingebon Liv Samuelsson som är en av de unga som engagerat sig.

Plantering på schemat

Men nu när restriktionerna lättat och alla boendena på Villa Riksten är vaccinerade, är ungdomarna åter välkomna. Dock under restriktioner.

– Vi har munskydd när vi är utomhus, och utöver det har vi också visir om vi är inomhus. Vi ska helst också undvika närkontakt, men det kan vara svårt med de äldre. Men det är ett pris vi är beredda att betala för att ens få vara där, och det är det definitivt värt, säger Liv.

Senast hängde Liv tillsammans med Staffan Melinder. På schemat stod plantering och en dag i växthuset.

– Det var jättetrevligt. Han kan vara envis som de flesta äldre, men då får man vara beredd med tydliga instruktioner. När man sedan gör saker tillsammans, kan det hända att det man gör väcker gamla minnen hos de äldre, och det väcker ju en del samtal och skratt, säger Liv.

"Ömsesidigt"

Hon drogs till yrket när företaget Ung omsorg, som står bakom projektet där äldre och yngre möts, kom till hennes skola och berättade om satsningen. Både Livs mamma, mor- och farmor arbetade inom äldreomsorgen, så det kändes som ett naturligt val.

– Jag ville ge chansen för äldre som kanske inte får besök så ofta att vara den personen som de får göra roliga saker och skratta tillsammans med. Och jag tror det är ömsesidigt.