– Det var svårt i början men väldigt roligt, säger Lova Dahlberg som prövar på klättring. Foto: Anna Z Ek

Här lever de friluftsliv på skoltid

Klättring, kanot, sportfiske och livräddning. Solen sken på sjätteklassarna från Sandåkraskolan och Tallkrogens skola när de fick en fullmatad friluftsdag vid Flaten.

  • Publicerad 17:55, 6 sep 2018

– Friluftsliv har blivit en klassfråga i samhället. Det är lätt att säga att naturen är gratis, men om man som ensamstående förälder behöver kämpa för att överhuvudtaget ha råd att sätta mat på bordet är det inte lika enkelt. Det handlar inte heller alltid om pengar utan om att faktiskt ha tid och ork till en fritid.

Så säger Christer Oja, projektledare för satsningen Spring i benen, som arbetar med att elever i Stockholms grundskolor ska bli mer fysiskt aktiva.

Christer Oja, projektledare för satsningen Spring i benen. Foto: Anna Z Ek

Många olika aktiviteter

Vid en brant bergsvägg får elever hjälmar och instruktioner hur det ska göra när de ska klättra uppför väggen om en stund. Lova Dahlberg, 12 år från Sandåkraskolan är en av alla elever som klättrade upp för väggen.

– Det är kul att uppleva något nytt. Det var första gången jag testade klättring. Det var svårt i början men sen hittade jag ställen jag kunde ta handen på. Jag kan tänka mig att testa det här igen, säger Lova.

Bra att kunna rädda liv

Lite längre bort vid några bryggor får en annan klass pröva på livräddning. Kompisarna William och Ludvig övar med varandra. Ludvig hoppar i och William kastar ut livbojen som Ludvig greppar tag i. William drar in linan och kämpar med att få upp Ludvig på bryggan.

– Det är roligt att få lära sig att rädda folk. Det är bra att kunna om det någon gång händer på riktigt. Men det var jobbigt att hoppa i sjön när det var så kallt, säger Ludvig och kramar om sig själv för att få lite värme.

William drar upp Ludvig ur vattnet. Foto: Anna Z Ek

– Jag tycker det varit roligast att testa kanoten, det är en sak man inte får göra så ofta. Det är inte lika enkelt som med fotboll där man bara går ut och sparkar. Vi har ingen kanot hemma så det gör jag inte så ofta, säger William.

Ambitiös friluftsdag

Torsdagens friluftsdag vid Flatenbadet var den första i en ambitiös satsning, som Christer Oja hoppas kunna sprida till fler skolor.

Inbjudna ledare från Sportfiskeförbundet, Kanotförbundet, Svenska livsräddningssällskapet och Svenska klättringsförbundet delade med sig av färdigheter och tips till sjätteklassare från Sköndal och Tallkrogen.

Linnéa Wennö från Tallkrogens skola står med ett fiskespö i handen. Linnéa hade fiskelycka och drog upp första fisken i sin grupp.

Linnéa testar att fiska, men tycker livräddningen var roligast under friluftsdagen. Foto: Anna Z Ek

– Jag satt på bryggan och flötet åkte ner under vattnet och så var det en fisk när jag drog upp. En löja tror jag. Ganska stor. Jag brukar fiska med min kusin och tycker det är kul men jag tycker det är lite obehagligt att bryta nacken av dem, säger Linnéa.

Malin Kjellin är regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna och går runt på bryggorna och hjälper eleverna med fiskningen.

– Det här är ett jättebra initiativ som verkar väldigt uppskattat av barnen, säger Malin Kjellin.

Christer Oja håller med.

– För eleverna blir det här en väldigt häftig dag, säger Christer Oja.