Drama. När Sven-Olof trycker på knappen börjar den 90 sekunder långa krigssimuleringen i container-skyddsrummet. Flera Vallentunabor passade på att ställa frågor om krisberedskap. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Här lär sig Vallentuna söka skydd under iscensatt krig

Hur skulle det vara att befinna sig i ett skyddsrum under krig? Och vad är bra att ha hemma vid en kris? I veckan var Frivilliga resursgruppen i Vallentuna för att öka allmänbildningen.

  • Publicerad 17:02, 14 maj 2019

På måndagen besökte lokala Frivilliga resursgruppen (FRG) Vallentuna centrum för att lära Vallentunabor om krisberedskap.

– Det är inte lika tryggt som det varit förut. Vi är sårbara, säger Sven-Olof Ekström, som är ansvarig för FRG Vallentuna.

En container, ombyggd till en skyddsrums-simulator, fanns på plats – där Vallentunabor kunde testa på hur det skulle kunna kännas att vara i ett skyddsrum under ett pågående krig. Ett bord med saker som är bra att ha hemma vid en kris hade också ställts upp.

Realistiska ljud

Väl inne i skyddsrummet hördes inspelade ljud från bomber, kanoner och skott, lampor blinkade i rött och blått och rummet skakade. Ljuden är realistiska på så sätt att de är upptagna från riktiga vapen, berättar Sven-Olof.

– Det kan vara ganska kusligt, men det är viktigt att känna på. Vi har varit förskonade från att uppsöka skyddsrum i många generationer, säger Sven-Olof Ekström.

Runt 100 Vallentunabor tittade förbi under dagen och några som vågade testa på skyddsrummet var Alf och Pirkko Mickelsson.

Visar. Såhär skulle det kunna se ut i ett skyddsrum. Johan Allbrink är en av dem som jobbar ideelt i Frivilliga resursgruppen i Vallentuna. Foto: Josefine Thureson Kämpe

– Det var en märklig upplevelse. Jag kunde inte tänka att det var krig, det skulle vara för jobbigt, säger Pirkko Mickelsson.

– Man förstår ju att det måste vara ett helvete att sitta där och höra en sådan verklighet pågå utanför, fortsätter Alf Mickelsson.

Vet ni vad ni skulle göra om vi drabbades av en kris?

– Egentligen inte, säger Alf och frun fyller i:

– Vi vet inte ens var skyddsrummen finns i Vallentuna.

Besökarna Ing-Britt Ekström och Elisabeth Andersson studerade krisutrustningen FRG lagt fram.

– Man får sig en tankeställare. Det finns mycket som man borde ha hemma. Jag har inget av det här, säger Elisabeth Andersson.

Sven-Olof Ekström berättar att FRG just nu håller på att ta fram en kriskarta i samarbete med kommunen, där bland annat alla skyddsrum, hjärtstartare och ställen där man kan hämta vatten i Vallentuna är utmärkta. Förhoppningen är att få klart den till hösten och att den sedan ska delas ut till Vallentunabor, berättar han.

FRG tipsar: Så överlever du en kris

Ha en krislåda hemma med åtminstone:

Vattendunk, radio (antingen batteridriven eller med vev), tändstickor, ficklampa, konserver, värmeljus och värmekälla.

Om larmet "Hesa Fredrik" går:

Gå inomhus, stäng dörrar, fönster, ventiler och fläktar, sätt på radion eller tv:n och kolla på www.krisinformation.se.

Vid strömavbrott:

Lägg täcken över ett bord, kryp in under bordet och tänd ljus, då håller värmen längre.

Skyddsrum:

Finns i regel i kommunala verksamheter som skolor och kommunhuset. Fullkomlig lista är på gång.

Läs mer här

Visa merVisa mindre