Snappar upp. Yuliia Chernyshova antecknar flitigt. Men sonen Semen Miahkov, 10, lär sig snabbast, säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Här lär sig ukrainska flyktingar svenska

Just nu lär sig 200 ukrainska flyktingar svenska i ABF:s lokaler runt om i Huddinge. "Jag tycker att det är ganska enkelt att lära sig. Men vissa ord är svåra att uttala," säger Yuliia Chernyshova.

  • Publicerad 07:00, 19 apr 2022

"Öronläkare, tandläkare, barnmorska". Läraren Helena Perkkalainen skriver orden på tavlan och visar med gester vad de betyder.

– På Huddinge sjukhus finns alla specialistläkare, säger hon.

Det är svenskalektion i ABF:s lokaler på Kommunalvägen i centrala Huddinge. Ett 20-tal personer sitter i salen och antecknar flitigt. En man, resten kvinnor och några barn. Kursen är för vuxna, men eftersom många barn ännu inte har fått någon skolplacering får de följa med.

Helena Perkkalainen är en mycket uppskattad lärare.

– Hon får tio av tio i betyg! Hon ritar, visar och förklarar så att man förstår, säger någon.

Det är andra veckan de har lektioner i svenska, tre förmiddagar i veckan.

– Jag tycker att det ganska lätt att lära sig svenska. Jag har läst engelska och tyska tidigare, svenska är som en blandning av dem. Men vissa ord är svåra att uttala, som sjuksköterska och kött, säger Yuliia Chernyshova och skrattar nät hon försöker ljuda orden.

Hon och sonen Semen Miahkov, 10, kom till Sverige den 11 mars. De går tillsammans på lektionerna i svenska.

– Han hatade det först och sa at han inte ville gå, men han ändrade sig när han kom hit. Nu lär han sig snabbast av oss, säger Yullla.

Pluggar. Gruppen är mycket studiemotiverad och ber lärare Helena Perkkalainen om läxor. Foto: Sacharias Källdén

Undervisningen blir en frizon

De bodde först hos Yuilias kusin som tipsade om att ABF:s kurser i svenska. Nu bor de hos en svensk familj i Älvsjö. Semen har redan kommit i gång med både judo och schack, men han har ännu inte fått plats i någon skola.

– Därför får han följa med hit. När jag har fått mina papper från migrationsverket och han har börjat skolan kan jag söka jobb.

Hemma i Kiev arbetar hon som advokat. Såväl Yuliias man som hennes mamma är kvar där.

– Jag har hela mitt liv där. Jag oroar mig för dem, men vi har kontakt varje dag. Jag hoppas att vi kan åka tillbaka och att vi kan resa tillbaka till Sverige när det är fred i Ukraina.

I lektionssalen pratar de inte om kriget, här är det skola som gäller.

– Det här ska vara som en frizon. Jag är noga med att vi börjar i tid och vi håller ett ganska högt tempo. Då kan de släppa allt det jobbiga en stund och vara här i nuet, säger Helena Perkkalainen.

Hon är pensionerad lärare och stortrivs med att undervisa nyanlända. Ofta ber gruppen självmant om läxor.

– De är en väldigt studiemotiverad grupp och många har studievana. Jag pratar nästan bara svenska, och de lär sig väldig fort. Men det är svårt för dem med småbarn, de kommer kanske varannan gång.

Lektion. Svenskalektion på ABF-huset. En del tar med sig barn, eftersom de inte har fått barnomsorg eller skolplacering ännu. Men för barnen kan det vara svårt att sitta still. Foto: Sacharias Källdén

Agerade snabbt

ABF har kurser i svenska för ukrainare i Vårby, Flemingsberg och centrala Huddinge. Efter påsk ska de starta en grupp i Skogås. Dessutom har de undervisning i Flottsbro för dem som bor där.

– Vi har stor erfarenhet av svenskundervisning för nyanlända från flyktingvågen 2015, ABF Huddinge var en av de föreningar i landet som hade mest verksamhet då. Så vi kunde dra i gång snabbt nu. Huddinge kommun visste inte ens om att det hade kommit ukrainska flyktingar till kommunen när vi startade, säger Ulrika Tärnblom, studieförbundschef på ABF.

Förutom undervisning i svenska erbjuder ABF hjälp med myndighetskontakter och samhällsvägledning.

– Vi har en fördel av att vi är så flexibla, vi behöver inte vänta på placering eller registrering, och att vi har mötesplatser. Det är viktigt att komma in i ett sammanhang snabbt. Vi vet att många lär sig svenska på fyra månader, säger Ulrika Tärnblom.

Ingen rätt till sfi

Ukrainska flyktingar beviljas uppehållstillstånd i Sverige genom massflyktingdirektivet. Det innebär att de omedelbart får ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd. Barnen har rätt till skolgång, men de vuxna har inte rätt till kommunal vuenutbildning i svenska för invandrare, sfi.

ABF Huddinge har kurser i svenska för ukrainare i Vårby, Flemingsberg, centrala Huddinge och Skogås (från och med vecka 16).

De ukrainare som bor i Flottsbro erbjuds svenskundervisning på plats.

Visa merVisa mindre