Bana. I en bana med både gupp och trafikskyltar fick barnen träna på cyklingen Foto: Stefan Källstigen

Här lär sig barnen cykla säkert i ny satsning

Vägen till att lära sig cykla och förstå trafikregler ska bli kortare. Det målet för Solna stad, som nu inlett en cykelskola för alla barn i förskoleklass. – Det gick bra, det roligaste var att åka runt, säger Veronika Borensjö.

  • Publicerad 10:15, 15 maj 2021

Det var roligt och lite "bumpigt" på banan.

Hjälmarna är på och efter genomgång av bland annat broms och stopplikt trampar de iväg en efter en.

Eleverna i förskoleklass F3 Gråsparven på Ulriksdalsskolan är några av alla de som får testa den första säsongen med cykelskola i Solna stad.

En av alla barn som var med vid premiären var Sarah Malik. Hon tyckte om övningarna.

– Det var roligt och lite "bumpigt" på banan, säger hon.

Men det var inte helt lätt att uppmärksamma och läsa alla skyltar rätt.

– Det är lätt att man glömmer att stanna, säger hon.

Även klasskamraten Amir Alsaleh gillade cykelskolan.

– Det gick bra. Jag har tränat ute förut, säger han.

Och Veronika Borensjö var nöjd med lektionen.

– Det gick bra, det roligaste var att åka runt, säger hon.

Förberedda

Innan deltagarna gav sig ut på en cykeltur i snitslad bana gick de igenom cykelregler och med hjälp av en tavla fick de utrusta en cykel med bland annat ringklocka och reflexer på rätt ställe. Barnen fick även prata om olika fordons miljöpåverkan.

– Vi har förberett dem och det har varit mycket frågor. De har varit förväntansfulla och tyckt att det är spännande, säger Sara Fährstedt, lärare i fritidshem.

En stor del av barnen kan redan cykla, men alla får vara med och Sara Fährstedt ser fördelar med att träna även på skoltid.

– Många övar hemma, men då övar de mer på att cykla och då kan de ofta glömma trafikreglerna, säger hon.

Inspiration av andra kommuner

Solna stad har satsat 150 000 kronor på cykelskolan som alla barn som går i förskoleklass i såväl kommunal som friskola får ta del av. Satsningen är ett sätt att göra cykling mer tillgänglig, exempelvis för de som inte har egna cyklar eller vars föräldrar inte cyklar. Enligt kommunen är det omkring 30 procent av eleverna som inte kan cykla i förskoleklass.

Staden har tagit inspiration från andra kommuner som haft samma koncept genom Sthlm Bike, som har med både instruktörer och en busslast med lånecyklar.

– Det är en lämplig ålder att bekanta sig med och få en känsla för cykel. Det här är första året. Vi testar i år så får vi se hur väl det faller ut, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i skolnämnden och med på plats vid Ulriksdalsskolan på premiärdagen.

Barnen får en timme per grupp och alla använder lånecyklar. De som har egna hjälmar får ta med dem, annars finns det att låna.

Cykelregler

Som cyklist ska du hålla till höger på körbanan. Om det finns en cykelbana ska den normalt användas, men det är tillåtet att cykla på körbanan.

För att få köra där måste du fyllt 15 år och hastighetsbegränsningen på körbanan får inte vara högre än 50 kilometer i timmen.

Enligt lag ska en cykel ha fungerande ringklocka och broms. I mörker måste även cykeln ha reflex och belysning. I fram ska det vara rött ljus och i bak vitt eller gult.

Är du under 15 år måste du ha hjälm när du cykklar eller skjutsas.

Källa: Transportstyrelsen

Visa merVisa mindre

Finns även kurser för vuxna

Solna stad har sedan 2016 en cykelplan som har som syfte att göra cykeln till ett mer attraktivt stransportmedel i staden på både lång och kort sikt.

Staden och Cykelfrämjandet har sedan 2012 ett samarbete där de två gånger per år håller cyklurser för ungdomar och vuxna som kan cykla lite eller inte alls.

Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre