Hjälmarna är på och efter genomgång av bland annat broms och stopplikt trampar de iväg en efter en.

Eleverna i förskoleklass F3 Gråsparven på Ulriksdalsskolan är några av alla de som får testa den första säsongen med cykelskola i Solna stad.

En av alla barn som var med vid premiären var Sarah Malik. Hon tyckte om övningarna.

– Det var roligt och lite "bumpigt" på banan, säger hon.

Men det var inte helt lätt att uppmärksamma och läsa alla skyltar rätt.

– Det är lätt att man glömmer att stanna, säger hon.

Även klasskamraten Amir Alsaleh gillade cykelskolan.

– Det gick bra. Jag har tränat ute förut, säger han.

Och Veronika Borensjö var nöjd med lektionen.

– Det gick bra, det roligaste var att åka runt, säger hon.

Förberedda

Innan deltagarna gav sig ut på en cykeltur i snitslad bana gick de igenom cykelregler och med hjälp av en tavla fick de utrusta en cykel med bland annat ringklocka och reflexer på rätt ställe. Barnen fick även prata om olika fordons miljöpåverkan.

– Vi har förberett dem och det har varit mycket frågor. De har varit förväntansfulla och tyckt att det är spännande, säger Sara Fährstedt, lärare i fritidshem.

En stor del av barnen kan redan cykla, men alla får vara med och Sara Fährstedt ser fördelar med att träna även på skoltid.

– Många övar hemma, men då övar de mer på att cykla och då kan de ofta glömma trafikreglerna, säger hon.

Inspiration av andra kommuner

Solna stad har satsat 150 000 kronor på cykelskolan som alla barn som går i förskoleklass i såväl kommunal som friskola får ta del av. Satsningen är ett sätt att göra cykling mer tillgänglig, exempelvis för de som inte har egna cyklar eller vars föräldrar inte cyklar. Enligt kommunen är det omkring 30 procent av eleverna som inte kan cykla i förskoleklass.

Staden har tagit inspiration från andra kommuner som haft samma koncept genom Sthlm Bike, som har med både instruktörer och en busslast med lånecyklar.

– Det är en lämplig ålder att bekanta sig med och få en känsla för cykel. Det här är första året. Vi testar i år så får vi se hur väl det faller ut, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i skolnämnden och med på plats vid Ulriksdalsskolan på premiärdagen.

Barnen får en timme per grupp och alla använder lånecyklar. De som har egna hjälmar får ta med dem, annars finns det att låna.