I tisdags samlade brandkåren in vattenslangarna som använts vid släckningsarbetet Foto: Melina Reid

Här lämnar brandkåren Ryssbergen i Nacka

Brandkåren började i tisdags att plocka in brandslangarna som använts vid släckningsarbetet på Ryssbergen, totalt en mil slangar. Markägarna ska inspektera brandplatsen för att avgöra hur omfattande skadorna är. I en del av området planeras för bostäder. En av fastighetsägarna säger att byggplanerna ligger flera år fram i tiden och att skogsbranden inte påverkar byggplanerna.

  • Publicerad 14:59, 19 jun 2018

I tisdags började brandkåren att plocka in de brandslangar som använts under skogsbranden på Ryssbergen, Nacka. Branden är numera släckt men brandkåren kommer att fortsätta bevaka brandområdet regelbundet, säger Ludwig Tejler, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

– Vi håller området under uppsikt och åker dit ett par gånger om dagen och tittar till det.

Oklara brandskador

Hur brandskadat naturområdet är överlåter Ludwig Tejler åt fastighetsägarna, markägarna, att svara på.

– Fastighetsägare ska ut och titta på skadorna. Vi på brandkåren konstaterar att det brunnit. Sedan är det svårt att skadebedöma, skador från en brand kan gå ned i marken och det kan vara först nästa år som man kan se om det blivit skador exempelvis på träd.

Under kontroll i lördags

För Mitt i:s fotograf som var på plats i brandområdet under tisdagen berättade brandkårens insatschef Peter Lundberg att branden som började i fredags eftermiddag var under kontroll i lördags men att de sista släckningsarbetena gjordes i tisdags morse, då pyrde det fortfarande här och var i marken.

Brandkåren höll i tisdags som bäst på att samla in de brandslangar som använts vid släckningsarbetet, totalt en mil slangar.

På en del av Ryssbergen planerar Skanska och HSB att bygga bostäder. Fastighetsägarna väntas besöka brandområdet för att bedöma hur omfattande skadorna är. En av fastighetsägarna, Skanska, säger att branden inte påverkar byggplanerna:

För vår del ligger byggplanerna så långt fram i tiden, tre eller fyra år framåt, att det inte kommer påverka oss

Andreas Joons, Skanska

– För vår del ligger byggplanerna så långt fram i tiden, tre eller fyra år framåt, att det inte kommer påverka oss, säger Andreas Joons, pressekreterare på Skanska.

40 brandmän på plats som mest

Som mest var 40 brandmän samtidigt på plats på Ryssbergen för att släcka skogsbranden. Brandmän från samtliga brandstationer i Stockholm var på plats, bland annat från Nacka brandstation.

Brandkårens insats vid en annan brand som bröt ut under helgen, i Tollare, avslutades i måndags. Där bedömer brandkåren att skadorna är betydligt mindre. Ett markområde om 50 gånger 50 meter brann.