Kramat Yazdani ska äntligen få en kolonistuga. Här hälsar han på KTH-studenterna Carl Lofthén och Linn Efvergren som bygger den första stugan på plats. Foto: Sacharias Källdén

Har Kungsholmens fått världens häftigaste kolonistugor?

Nu i veckan placeras det nya kolonistugor på Kungsholmen. Samtliga hus är byggda för att slå världsrekord.

  • Publicerad 18:30, 10 maj 2017

För första gången på över 100 år har innerstan fått nya kolonistugor. Det är Karlbergs-Bro koloniområde på Kungsholmen, nere vid Karlbergskanalen mot Hornsberg, som i veckan fick tre splitter nya stugor levererade.

Det är arkitektstudenter på KTH som ritat och designat husen. Uppgiften har varit att varje hus ska vara unikt.

– Uppgiften har varit att varje hus ska kunna slå ett världsrekord, säger arkitekten och läraren Anders Berensson.

Kungsholmen får unika kolonistugor – kolla bara här

Totalt är det åtta stugor som kommer placeras i koloniområdets utkant i Mariedal där cykelbanan tidigare var dragen. Tre kommer på plats i veckan, övriga byggs nu och kommer placeras ut senare i höst och nästa år.

De som står färdiga nu är världens mest självförsörjande hus, världens mest prisvärda hus och världens bästa hus på att bli gammalt. Det sistnämnda huset har till exempel extremt bra vattenavrinning och utbytbara delar.

– Huset är byggt för att kunna hålla extremt länge, säger Anders Berensson.

Ovanligt inbrott på Söder - tjuvarna somnade

Totalt är det åtta minst sagt uppseendeväckande kolonistugor som ska placeras på kolonistugeområdet i Mariedal på Kungsholmen. Foto: Sacharias Källdén

Det är inte bara stugorna i sig som är unika. Det är första gången på över 100 år som det byggs nya kolonistugor i innerstan. Kramat Yazdani bor i Hornsbergs strand och är en av få lyckliga som nu får lägga vantarna på ett eget litet hus.

– Vi har köat i mer än 12 år, jag trodde aldrig att det här skulle hända! Kombinationen lägenhet och kolonistuga, det blir som att ha en villa mitt i stan, säger han.

Stugägare protesterar mot höga nätavgifter

Carl Lofthén, 25 år, går fjärde året på KTH och har ritat och designat stugorna. Han är på plats och uppskattar att fått vara med i projektet.

– Många kolonilotter går ju i arv från generationer, det är kul att fler får chansen att komma in i systemet, säger Carl.

– Jag har redan börjat kolla på grill. Min familj älskar att grilla så det kommer bli fantastiskt att kunna bjuda över vänner, säger Kremet och skrattar.

KTH-studenten Carl Lofthén visar boende Kramat Yazdani kontruktionen på grannens framtida stuga. Hans kommer ligga två platser bort. Foto: Sacharias Källdén

Kolonistugorna

Byggs av: Studenter på KTH. Skoluppgiften heter ”World record Village”.

Antal stugor: Totalt åtta stycken ska placeras ut i Karlbergs-Bro koloniområde.

När: Tre klara nu, en fjärde har börjat byggas och resterande ska göras klara under hösten/vintern.

Visa merVisa mindre