Här kraschade politikern – efter begravning med champagne

Värmdöpolitikern körde i full fart över en refug och krockade med en bil i motstående fil. Bilarnas frontar pressades in och en Nackabo i den andra bilen fick skärsår i handen. Efter händelsen lämnar politikern alla förtroendeuppdrag och söker hjälp hos beroendecentrum.

  • Publicerad 14:00, 10 sep 2020

En kvinna från Nacka var på väg mot stan på Värmdöleden och stannade vid rödljusen i höjd med Henriksdal. Då kom Värmdöpolitikern körande i full fart i fel körriktning. Kvinnan berättar i polisförhör att ”det kändes som att bilen flög fram mot hennes bil”.

Fick skärsår och blödde

Smällen var rejäl. Krockkuddarna blåstes upp, kvinnans bil pressades upp på refugen och hon drog handbromsen för att inte hamna i motsatt körfält.

De båda bilarnas frontar trycktes in. Kvinnan fick skärsår och blödde från höger hand men kände ingen smärta.

På refugen i Henriksdal fanns bromsspår efter olyckan. När Värmdöpolitikern kraschade in i bilen på motsatta sidan drog kvinnan i bilen handbromsen för att inte åka över på fel sida vägen. Foto: Polisen.

Kräver politikern på skadestånd

Politikern nekade till att ha orsakat skadan och kvinnan ville inte driva vållande till kroppsskada till åtal eftersom hon inte trodde det skulle ”leda till något extra för henne”.

Däremot kräver hon politikern på 2 840 kronor i skadestånd för sjukvårdskostnader och utlägg som inte täcktes av hennes försäkring.

Hade druckit champagne efter begravning

Värmdöpolitikern som representerar sitt parti i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige berättar att hen hade varit på en nära väns begravning och druckit champagne och whiskey. Efteråt ville hen få hem bilen.

Jag kom från en begravning och där bjöds det på champagne och jag hade ställt bilen men sen efteråt så var det väl omdömet som bara var kaputt, säger politikern i polisförhör.

Politikern drack champagne och whiskey efter en begravning och hade två urdruckna vinflaskor på passagerarsätet. Foto: Polisen.

Tomma vinflaskor på passagerarsätet

På passagerarsätet låg två urdruckna vinflaskor. Provet som politikern lämnade på Sankt Görans sjukhus visade att hen hade 0,7 promille alkohol i blodet.

Politikern åtalades nyligen för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Saknat körkort i flera år

Politikern har saknat körkort i flera år. Hen berättar i polisförhör att hen försökte förnya körkortet ett par år före olyckan men inte fick något nytt. Hen trodde ändå att hen hade rätt att köra bil och nekar till olovlig körning.

Politikern erkänner rattfylleri av normalgraden men nekar till grovt rattfylleri och att medvetet gjort sig skyldig till olovlig körning.

Kvinnan i den här bilen fick skärsår på handen när politikern kraschade in i hennes bil. Foto: Polisen.

Tvingas bort av partiet

Vid ett extrainsatt möte på tisdagskvällen beslutade partiets styrelse i Värmdö att uppmana politikern att lämna alla förtroendeuppdrag.

– Att köra rattfull är ett allvarligt brott. I och med att man sätter sig i en bil berusad och kör i väg är det svårt att ha ett förtroendeuppdrag. Det är en personlig tragedi så klart och vederbörande är nu inskriven på beroendecentrum för att få hjälp med sitt missbruk, vilket vi givetvis stöttar helhjärtat, säger partiets gruppledare.

”Fara för andra människor”

Även på regionnivå tar partiet avstånd från politikerns agerande.

”Rattonykterhet är mycket allvarligt eftersom det medför fara för andra människor. Sedan jag i går (tisdag) fick reda på detta har jag haft ett samtal med personen och personen har efter samtalet avsagt sig alla sina uppdrag i och för Region Stockholm”, skriver partiets gruppledare i regionfullmäktige i ett sms.

Mitt i har varit i kontakt med politikern som än så länge avvaktar med att kommentera händelsen.