Så här såg det ut på cykelbanan i Bromma igår. Foto: Joanna Uddén Hemmingsson

Här kör bilisterna på cykelbanan för att slippa köerna genom Bromma

Bilkön i Bromma tog aldrig slut – då genade bilisterna över cykelbanan för att komma snabbare fram. Cykelpendlaren Joanna Uddén Hemmingsson fångade två på bild: ”Ofattbart att man inte tar mer hänsyn”.

  • Publicerad 16:38, 8 sep 2016

Det var på onsdagseftermiddagen som Brommabon Joanna Uddén Hemmingsson såg bilisterna välja den farliga smitvägen när hon var på väg hem från jobbet på Kungsholmen.

Under en kort stund såg hon tre bilister lämna igenkorkade Drottningsholmsvägen för att ta sig vidare in på Åkeshovsvägen via cykelbanan.

En smitmanöver som gör det möjligt för bilister som ska mellan Ekerö och Brommaplan att på ett enkelt – men olagligt – sätt köra runt kön och kapa några minuters resväg.

Joanna Uddén Hemmingsson funderar på att polisanmäla bilisterna.

– Jag tycker verkligen att det är ofattbart att köra så. I de här kvarteren är det mycket barn som rör sig. De kanske sparar två minuter, säger hon.

Foto: Joanna Uddén Hemmingsson

Vi har kontroller där ibland, då ger vi folk böter och så är det bra ett tag men så kommer problemet tillbaka. Vi vet om problemet men kan inte övervaka hela tiden

"Chockerande trafiksituation"

Men egentligen är hon mer intresserad av att lyfta problemet med trafiken i Bromma i stort.

– Det är en chockerande trafiksituation här ute, både för bilister och för cyklister. Jag pendlar till Kungsholmen varje dag året runt men det blir bara värre, säger Joanna Uddén Hemmingsson.

Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma, håller med. Trafiksituationen är ansträngd. Och han är väl bekant med smitvägen över cykelbanan in mot Åkeshovsvägen.

– Vi har kontroller där ibland, då ger vi folk böter och så är det bra ett tag men så kommer problemet tillbaka. Vi vet om problemet men kan inte övervaka hela tiden, säger han.

Polisen: Kräv hinder

Hans råd till Brommabor som vill skapa en långsiktig förändring är att skriva ett medborgarförslag med krav på hinder som stoppar bilarna från att ta smitvägen.

– Med tanke på hur det ser ut där kommer vi som polis att ge ett positivt remissutlåtande, säger han.

Foto: Joanna Uddén Hemmingsson

Polisen: Filma bilisterna

Enligt Tommy Stiernerlantz är det också fullt möjligt för den som har bilder att polisanmäla bilister som genar.

– Men då krävs en bild eller film som visar föraren. Det räcker inte med att ta ett foto på bilen. Men en långsiktigt bättre lösning är att kontakta kommunen för att få till ett hinder, säger han.

Joanna Uddén Hemmingsson önskar att Stockholms stad skulle ta generellt mer hänsyn till cyklister vid planering av trafiken i Bromma.

– Vi som cyklar varje dag kan peka på flera ställen där det är farligt. En enkel förbättring vore att de inte stänger av en vital cykelbana mitt under den största cykelsäsongen, säger hon och syftar på sträckan mellan Stora mossen och Abrahamsberg.