Mäktigt. Frida Cornell, projektledare och curator på Stockholm konst, högst uppe på den största jättens huvud. Foto: Sacharias Källdén

Här kommer Vårbergs jättar

Mäktiga men snälla sagoväsen intar nu Vårberg. “De är powerful” säger curatorn Frida Cornell om ett av stadens dyraste konstprojekt – någonsin.

  • Publicerad 16:18, 27 aug 2020

12 miljoner kronor. Så mycket kostar konstverken som nu byggs ihop i Vårberg. Hela konstprojektet, med upphandlingen och den internationella konsttävlingen, har kostat 16 miljoner och är därmed ett av de dyraste som någonsin gjorts i Stockholm.

Pengarna kommer från det överskott efter stadens utveckling av Hagastaden. Medlen är öronmärkta för offentlig konst och finansierar nu verket som är gjort av fransmannen Xavier Veilhan.

– Jag tror att jättarna kommer att bli en identitet för Vårberg. Det är en av världens kändaste konstnärer som har gjort dem. Jag tror att folk kommer känna en stolthet, säger curatorn Frida Cornell, projektledare på Stockholm konst.

Foto: Sacharias Källdén

Det här är nästippen på den större himmelsblå giganten. Verket heter kort och gott Vårbergs jättar. Men Frida Cornell tror att de kommer få andra namn av Vårbergsborna och att de, precis som andra väldiga figurer i mytologin, kommer få sin alldeles egen saga.

– För mig är det här snälla jättar som är här för att skydda oss och Vårberg, säger Friida Cornell.

Foto: Sacharias Källdén

Betongblocken som väger ton rullar nu med lastbilar från gjuteriet i Tyskland för att sen landa på gräsängen nedanför Vårbergs sjukhem. Morgan Fröjd från Herrljunga Terrazzo styr bygget på platsen, som är ett precisionsarbete som kräver millimeterpassning.

Totalt ska 84 block sättas samman till den större jätten som vilar i gräset. Om ett par veckor startar även bygget av den mindre jätten som byggs ihop av fem block. Den sittande jätten ska fundera över livet i Stråkparken, bakom Båtholmsbackarna.

Foto: Sacharias Källdén

– De här jättarna sätter Vårberg på kartan på ett mäktigt sätt. Det ser tufft ut och signalerar självförtroende. Alla kommer vilja vara här och ta selfies med jättarna. De är powerful, säger Frida Cornell.

Foto: Sacharias Källdén

Klara i oktober

Efter en internationell konsttävling med flera bidrag valde staden 2018 ut verket Vårbergs jättar av Xavier Veilhan.

De blåa jättarna ska vara klara i slutet av oktober.

Den större ligger på gräset nedanför Vårbergs sjukhem.

Den mindre sitter i Stråkparken, bakom Båtholmsbackarna.

Någon stor invigning blir det inte på grund av coronapandemin.

Däremot kommer Vårbergsborna få vara med och välkomna jättarna på något sätt.

Visa merVisa mindre