På parkeringen intill Danderyds gymnasium planerar kommunen att uppföra 48 modulbostäder. Modulbostäderna på bilden är de som ligger i Enebyberg. Foto: Kevin Wedin / U. Schröter

Här kommer Danderyd bygga 48 lägenheter för nyanlända

Under 2017 ska Danderyd ta emot 185 nyanlända personer. Nu är det i stort sett klart att modulhusen byggs bredvid Danderyds gymnasium.

  • Publicerad 11:26, 9 feb 2017

Vi måste, alla partier, hjälpa till för att lösa den här situationen

För att klara av mottagandet av 185 nyanlända personer så bedömer man att cirka 150 bostäder behövs till kommunen. På måndag väntas kommunstyrelsen klubba 48 modullägenheter på parkeringen alldeles intill Danderyds gymnasium.

– Vi försöker hitta bra platser för den här typen av bostäder och upptäckt att man kan ta delar av parkeringen utan att behöva minska antalet parkeringsplatser, säger Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER: Danderyd kan köpa bostäder för 15 miljoner per år - men hoppas slippa

Tvåvåningshus

Två bostadslängor med två våningar vardera är vad som väntas. Det blir 48 lägenheter där en enrumslägenhet är på cirka 19 kvadratmeter och i förslaget räknar man att tolv lägenheter delar på badrum, kök och tvättstuga.

– Min bedömning är att det kommer bli av. Vi måste, alla partier, hjälpa till för att lösa den här situationen, säger Olle Reichenberg.

– Några kanske kommer gå på språkintroduktion vid gymnasiet, vi vet inte vilka som kommer bo där men det finns möjlighet till positiv integration.

Enligt ett tjänsteutlåtande beräknas en bostad kosta kommunen 800 000 kronor att bygga.

LÄS MER: Danderyd behöver 140 bostäder för 2017

Inte köpa bostadsrätter

Under 2016 sa kommuner som Täby och Ekerö nej till att ta emot nyanlända med anledning av att man inte hade tillräckligt med bostäder. Men i Danderyd har det hittills inte varit aktuellt.

– Vi måste få till ännu fler bostäder för att det ska fungera och i första hand jobbar vi med att uppföra tillfälliga bostäder och inte att vi ska köpa bostadsrätter – då handlar det om att hitta passande platser.

LÄS MER: Först på plats på Enmans väg

Det här blir Danderyds andra modulprojekt – under 2016 var det inte flyttning i 17 modullägenheter vid Enmans väg i Enebyberg.

LÄS MER: Lennart vill att fler öppnar sina hem för nyanlända