Kön har vuxit sig ett tiotal meter. Det är torsdagsmorgon och utanför Migrationsverket på Sturegatan väntar några av de ukrainare som har lämnat sitt invaderade hemland.

Inte alla förmår att beskriva situationen för Mitt i. Hos en kvinna ser något ut att gå sönder bara av att vi tilltalar henne. En annan kvinna avstår från att tala om kriget av hänsyn till barnen som också står i kön.

Men Iana Kovalova vill berätta.

– Jag trodde aldrig att det här skulle hända mig, att jag skulle bli en flykting, säger hon.

"En raket slog ner i närheten"

I Kiev arbetade Iana som sångerska. När våldet nådde hennes hemstad var hon i färd med att inreda sin nya lägenhet.

– Jag lämnade allt. En raket slog ner i närheten av lägenheten, så den saknar fönster och dörrar.

Hon flydde Ukraina tillsammans med sin mor, som är lärare.

– Först vägrade hon att ge sig av, hon sade: "nej, jag har ett jobb och barn att undervisa." Men jag lyckades få med mig henne.

Beredskapen förstärks

Enligt FN har över en miljon människor den senaste veckan flytt landet. I Sverige har 1 011 ukrainare sökt asyl de senaste sju dagarna, uppger Migrationsverket på torsdagsförmiddagen.

– Fram till i går var trycket som störst på ansökningsenheten i Sundbyberg, därefter Malmö, säger Annica Dahlqvist, kommunikatör på myndigheten.

Annica Dahlqvist kan för närvarande inte tala om hur många som befinner sig i respektive del av landet. Men de allra flesta ukrainare som söker asyl i Sverige bor hos vänner, släktingar eller familj, berättar hon.

– Egentligen är det bara 20 procent som inte har eget boende. Det har vi utrymme för i nuläget, säger Annica Dahlqvist.

Samtidigt pågår ett arbete med att stärka beredskapen. I dag har Migrationsverket cirka 1 500 lediga boendeplatser runtom i landet. Den siffran väntas stiga till 2 500 den närmaste veckan. På längre sikt finns beredskap för att utöka mottagningssystemet med 18 000 platser.

Annica Dahlqvist understryker att det ännu är oklart hur många som i slutänden kommer att söka sig till Sverige.

– Vi vet inte heller hur folk väljer att röra sig i Europa.

Känner tacksamhet

Tillbaka till kön i Sundbyberg. Medan hennes mor befinner sig i Italien har Iana Kovalova tagit sig till Stockholm – och till sin svenske pojkvän Johan Eriksson Söderström, som bor i söderort.

För bara några veckor sedan var paret tillsammans i östra Ukraina.

– Det var så vackert. Nu är även de äldsta städerna i landet, som Kiev, helt ödelagda, säger Johan.

Trots den mardröm som utspelar sig i hemlandet vill Iana tro att det ska ordna sig. Hon är tacksam för att länder som Sverige uppmärksammar kriget – nu gäller det bara att ännu fler säger ifrån.

– Jag hade det bästa livet i Kiev. Men allt kommer att bli bra, jag är säker på det.