Grattis! Ann Lindqvist Alinder kommer med tårta till Felix och Denise Mayele, som bland annat firar bröllopsdag. Foto: Claudio Britos

Här knyts band mellan svenskar och nyanlända

På kort tid har "Starthjälpen – hjälp nyanlända i Hägersten" försett över 30 nyanlända familjer i Västertorp med kläder, möbler, köksprylar och annat nödvändigt. Nu vill gruppen ägna sig mer åt integration.

  • Publicerad 06:40, 19 feb 2021

Nu vill vi framför allt bygga sociala broar.

Det är en av februaris kallaste dagar. Ann Lindqvist Alinder huttrar utanför en av lägenheterna i modulhuset i Mellanbergsparken, där nyanlända nu har flyttat in. I famnen bär hon en tårta.

En lätt knackning, och så öppnas dörren. Felix och Denise Mayele ler stort när de får syn på Ann.

– Hon var den första person vi lärde känna här i Sverige. Vi kom den 12 november och dagen efter fick vi kontakt. Det är bra att det finns så fina personer som hon och hennes vänner. Vi vill gärna lära känna fler, säger Felix Mayele på engelska till Mitt i.

Januari och februari är speciella månader för familjen Mayele. Den 25 januari fyllde sonen Jonathan 1 år, den 10 februari firade Felix och Denise sin 3-åriga bröllopsdag, den 12 februari fyllde Felix år och den 17 februari var det 25 år sedan hans mamma dog.

– Jag lovade dem att baka en tårta och kom på det i förmiddags. Det blev lite stressigt men nu är den här, säger Ann.

Felix Mayele har blivit god vän med (fr v) Ann Lindqvist Alinder, Lotta Saxe och Tiia Ojala från Starthjälpen. Ett-årige sonen Jonathan vill också vara med och prata. Foto: Claudio Britos

1 600 medlemmar

Ann Lindqvist Alinder är en av fem Hägerstensbor bakom Facebookgruppen "Starthjälpen – hjälp nyanlända i Hägersten". På bara ett par månader har de försett över 30 nyinflyttade familjer med allt från möbler, kokkärl och porslin till skor, varma kläder och leksaker.

Gåvorna kommer från människor i området, som gått med i Facebookgruppen.

– Vi körde i gång strax före jul Nu har vi 1 600 medlemmar. Det är helt otroligt, säger Tiia Ojala med eftertryck.

Tanken att göra en insats väcktes hos Tiia Ojala när hon såg barn gå runt i flip-flops vid modulhuset i slutet av förra året. Hon fick kontakt med Ann Lindqvist Alinder, som gått i samma tankar och redan börjat lära känna några av de nyanlända. Sedan kom arbetet snabbt i gång, och Maria Dahlberg, Lotta Saxe och Åsa Lindholm anslöt sig. 

Denise Mayele med sonen 1-årige sonen Jonathan. Foto: Claudio Britos

Tomma lägenheter

Det fanns mycket att göra. I de 54 lägenheterna fanns inte mycket mer än madrasser och en del porslin och köksgeråd.

– Nästan allt som finns härinne har vi fått från Starthjälpen. Soffan, sängen, tv-bänken, mattan och så vidare, säger Felix Mayele med en gest in mot lägenheten.

Familjen Mayele kom till Sverige som kvotflyktingar från Kongo-Kinshasa, via ett flyktingläger i Uganda. Nu längtar Felix och Denise efter att lära sig svenska och att börja livet här. Också med det bidrar Starthjälpen. Gruppen har sett till att familjerna i Västertorp fått svenska "startvänner" och betonar att man gått in i en ny fas.

– Nu har de som bor här fått det mesta materiella de behöver. Nu vill vi framför allt bygga sociala broar. Vi vill fokusera på integration, säger Tiia Ojala som välkomnar alla till de språkpromenader som utgår från boendet varje torsdag klockan 18.

Ett sammansvetsat gäng: Maria Dahlberg, Felix Mayele, Tiia Ojala med Jonathan i famnen, Denise Mayele, Ann Lindqvist Alinder och Lotta Saxe. Foto: Claudio Britos

Start i Bredäng/Sätra

Eldsjälarna gläder sig också åt att Facebookgruppen Granne till Granne just startat i Bredäng-Sätra, med Starthjälpen som förebild.

– Vår dröm är att få andra att engagera sig i andra boenden i området. Nu har det just hänt, säger Lotta Saxe.

SHIS-boendet i Mellanbergsparken i Västertorp. Inflyttningen började i höstas. Foto: Claudio Britos

33 familjer har flyttat in i boendet

Genomgångsboendet i Mellanbergsparken, i Västertorp, drivs av SHIS Bostäder. 33 av de 54 lägenheterna är uthyrda. Under året ska alla fyllas.

De flesta som bor här är kvotflyktingar. Alla har permanent uppehållstillstånd. 98 procent är familjer.

De nyanlända får bo i ett SHIS-boende i två år. Om behov finns kan tiden förlängas, till högst fem år.

De nyanlända erbjuds bland annat boskola (om att sköta en bostad), bostadsvägledning och samhällsvägledning.

Vuxna går på SFI. För små barn finns stadsdelsförvaltningens introduktionsförskola Ellen i Fruängen.

I boendet arbetar en bovärd, lokalvårdare och snart miljövärdar.

Visa merVisa mindre