Anders Olsson har bakat många bullar genom åren. Foto: Kristina Sandström

Här knådas det för fullt på kanelbullens dag

I dag är det kanelbullens dag, och förberedelserna har pågått i över en vecka på söderorts konditorier. Anders Olsson har jobbat på Älvsjö konditori&bageri i 50 år och har varit med sedan kanelbullens dag infördes för snart 20 år sedan.

  • Publicerad 09:57, 4 okt 2018

Anders Olsson, som äger Älvsjö konditori&bageri, visar runt bland ugnar och jäsställ när Mitt i hälsar på en vecka innan kanelbullens dag. Bullarna rullas ihop och fryses in, för att sedan gräddas när det är dags. Flera hundra bullar kan gräddas åt gången i de jättelika ugnarna.

– Det som tar mest tid är göra degen och förbereda bullarna. Det är det vi gör för fullt just nu, säger han.

Den utkavlade degen blir till ca 120 bullar.

Älvsjö konditori säljer cirka 50-60 kanelbullar en vanlig dag om man inte räknar med längder och andra sorters bullar, men den 4 oktober ser försäljningen lite annorlunda ut.

– Det är svårt att säga exakt hur många bullar vi säljer på kanelbullens dag men vi räknar runt 3 000-4 000, så det är lite skillnad, säger Anders Olsson.

Torsdag är bästa bulldagen

I år infaller kanelbullens dag på en torsdag, den bästa dagen enligt Anders Olsson.

– En stor del av försäljningen går till företag, de måste ju bjuda på kanelbullar den 4 oktober om de har lite hyfs. Därför är vardagar såsom onsdag och torsdag mycket bättre än helgen. Och på fredagar går folk hem innan eftermiddagsfikat, säger han.

Infördes 1999

Kanelbullens dag infördes 1999 av Hembakningsrådet, men har ökat i popularitet de senaste åren. Tanken var att uppmuntra folk till att baka mera hemma, men även för att öka försäljningen av jäst, margarin och mjöl. Anders Olsson tycker dock inte att man ska använda margarin ifall man vill få till riktigt goda bullar.

– Vi bakar bullarna med smör, och vi använder en blandning av grovmalen och finmalen kanel. Att också ha kardemumma i degen gör att den känns lite roligare, säger han.

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Mitt kök
Visa merVisa mindre