Här klimatstrejkar Stockholms ungdomar

Skolungdomar från hela Stockholm har samlats i city för att klimatstrejka, inspirerade av 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg. ”Rädda klimatet. När? Nu! Nu! Nu!”, skanderades på torget.

  • Publicerad 11:26, 15 mar 2019

I dag strejkar skolungdomar världen över för att sätta fokus på klimathotet. Strejken arrangeras av ungdomsrörelsen ”Fridays for future”, där inspirationen kommer från Greta Thunberg 16.

Klimatstrejken sker i runt 100 länder, på cirka 1000 platser. Så arbetar den starkt växande rörelsen Fridays for Future, som Greta Thunberg startade i augusti 2018.

Södermalmsbon Ludvig Granqvist, 16, är en av de som ska delta. Han är sen och stressad när han sitter på tunnelbanan till T-centralen.

– De flesta av mina kompisar ska delta. Jag tycket att politikerna ska lyssna på att vi ungdomar tycket klimatet är viktigt, säger han.

Ludvig Granqvist är påväg till klimatdemonstrationen. Foto: Jonas Sylven-Möller.

Fylls ständigt på med folk

Väl på plats på Sergels torg är han en av hundratals skolungdomar som i ett första skede letat sig dit. Även ett stort mediauppbåd är på plats.

Mitt i:s reporter på plats i duggregnet på Sergels torg rapporterar om att ständigt fler deltagare ansluter under demonstrationens första halvtimme.

De flesta är ungdomar i åldrarna 13 till 20 och stämningen är pigg.

Greta Thunberg, initiativtagaren till hela rörelsen går först i leden av demonstrerande ungdomar. Foto: Stefan Källstigen.

Hundratals skolungdomar sluter upp bakom Greta Thunberg.

Hög stämning på torget

Från folkmassan skaderas bland annat: ””Rädda klimatet. När? Nu! Nu! Nu!”, och många bär skyltar med budskapet om att ta skolungdomarnas röster på allvar.

På en av skyltarna står ”Earth is hotter than my boyfriend, and he is hot”, och hålls av 16-åriga Ella Baltatzis. Hon är – som många andra – här för att få politikerna att lyssna på ungdomarna.

– Jag är för ung för att rösta, därför vill jag demonstrera, säger hon.

Ella Baltazis, 16, med sin skylt åt det mer fyndiga hållet.

Strax innan klockan 12 började folkmassan röra på sig för att tåga mot Mynttorget, där inspirationen för initiativet – Greta Thunberg – suttit varje fredag.

En av de allra yngsta demonstranterna skriker ut sitt budskap.

Tåget går mot Mynttorget

Jubel när Greta gör entré

Strax efter klockan 13 var det så dags. Inför ett öronbedövande jubel fattade Greta Thunberg micken på Mynttorget inför den stora folkmassan.

– Det är inte vi som står här som är ansvariga för klimatkrisen. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid, och vi kommer att fortsätta, var ett kort med tydligt budskap.

Här tackar Greta alla som klimatstrejkar

Därefter överraskade bandet First aid kit och uppträdde inför åhörarna. Även andra artister som Petra Marklund och bandet Tjuvjakt gästade.

Framme på Mynttorget med en stor folkmassa som trängs för att lyssna på Greta Thunberg.