Potatisvagga. Ruth Edberg med den korg hon haft kvar i så många år. Foto: Pekka Pääkkö

Här kan vi snacka återvinning

Från åkern till fina tyger och bebis. En potatiskorg kan vara med om en hel del – det kan Östermalmsbon Ruth Edberg intyga.

  • Publicerad 13:57, 20 aug 2021

Hur som helst är spetsen från kjolen från Kanarieöarna på korgen nu.

Visst kan det vara lätt hänt att man sparar på sig en hel del genom åren. Och att man brukar tala om allt bråte i gömmorna.

Men det kan ju också vara så att det där bråtet är något alldeles, alldeles – underbart. Som den där potatiskorgen hemma hos Östermalmsbon Ruth Edberg till exempel. Den som har hängt med sedan hon som barn plockade potatis på föräldrarnas stora gård i Roslagen.

– En riktigt bra potatiskorg är det. En sådan man lade de små potäterna i när vi plockade på gården. Den har varit med i en helt annan tid kan man säga, säger Ruth Edberg.

Från Svenskt Tenn

Men det betyder inte att den nu ska leva sitt liv i nostalgiskt skimmer. En bra potatiskorg kan nämligen användas på flera sätt, enligt Ruth. När hon fick höra att kvinnan som bodde i grannfamiljen på landet – och som hon hade känt sedan kvinnan var tre – väntade barn kom hon på att korgen åter skulle komma till nytta.

Självklart skulle det bli en vagga åt den lilla! Allt som behövdes var bra tyger och lite engagemang.

– Jag hade en del fina äldre stuvbitar från Svenskt Tenn som kom till användning när jag skulle klä korgen. Du vet, det var så fin kvalitet på tygerna förr.

– Sedan hade jag vackra band från en kjol jag köpte på Kanarieöarna för länge sedan. Där har jag förresten varit 33 gånger. Lanzarote, Teneriffa, men mest Gran Canaria. Jag åkte dit när jag fyllde 90.

– Jag hade åkt dit själv och skulle gå ut och äta med några vänner som bor där när syrran och flera andra dök upp och överraskade. Det är ett väldigt fint minne. Förresten åkte jag även dit två år senare, när jag var 92. Hur som helst är spetsen från kjolen från Kanarieöarna på korgen nu. Den gör sig bra där tycker jag.

Gick hem?

Ruth arbetade hårt med sin korg och hade den klar i god tid till bebisen skulle komma. Nyligen var det så äntligen dags. Den nyblivna mamman Englah Samuelsson kom hem till Ruth med sin lilla dotter och tog emot vaggan.

Frågan är om den gick hem? Eller om föräldrarna tycker att en barnsäng från Bugaboo är det enda som gäller?

Ruth Edberg kunde andas ut. De nyblivna föräldrarna tog glada emot gåvan. Deras lilla dotter – vars namn ännu inte är riktigt bestämt – har redan hunnit ligga i den.

– Det är en speciell present som blir ett minne för livet. Vi har så klart även annat att lägga henne i men den här vaggan har verkligen en historia, säger Enghla Samuelsson.

Fick 25 aborrar

Bor: På Östermalm inte långt från Djurgården.

Arbetsliv: Började som springflicka när hon flyttade från Roslagen till Stockholm som 14-åring. Arbetade senare som dekoratör på Grafströms kaffehandel och Martin Ohlsson. Därefter bland annat anställd på Televerket.

Intressen: Plocka bär och fiska. Aktiv i Fritidsfiskarna när de fiskar vid Djurgårdsbron. Fick för några år sedan 25 aborrar och vann en resa till Nådendahl. Har även varit på Kanarieöarna 33 gånger och i USA sex gånger. Har släktingar i både Kalifornien och Connecticut.

Visa merVisa mindre