Sedan Tyresö köpte det obebyggda kalhygget, som ligger mellan Tyresövägen och Lindalen, har frågan varit vad som ska hända med området på sikt.

Det har funnits många idéer. Idrottshall, bussdepå, handelsområde och återvinningscentral väljer kommunen bort i ett första steg.

I stället rekommenderar tjänstemännen att det blir ett företagsområde med utrymme för bensinstationer och en ny brandstation.

Klubbat i ett första steg

Politikerna klubbade vid senaste stadsbyggnadsutskottet igenom det som inriktning i den fortsatta planeringen för området.

– Vi tänker oss det som ett företagsområde. Sedan finns det också behov av plats för en ny brandstation och behov av att kunna omlokalisera bensinmackar som i dag inte ligger så lyckat till, säger Mats Lindblom (L), ordförande i utskottet.

Ge tillgång till byggd mark

Förutom att ge fler företag plats i Tyresö skulle företag som redan finns i kommunen i dag kunna flytta till området.

– Förutom nyetableringar ger kalhygget oss en unik möjlighet att städa upp lite. Det skapar jättemånga möjligheter på andra håll i kommunen. Vi skulle till exempel kunna lägga industriområden, som i dag finns vid bostadsområden, vid motorvägen i stället.

Den marken som blir fri skulle i sin tur kunna användas till annat som till exempel nya bostäder eller förskolor, konstaterar han.

I tjänsteskrivelsen bakom beslutet står det att företagsområdet, bensinstationerna och brandstationen skulle "dra nytta av den goda tillgängligheten från vägnätet utan att behöva passera bostadsbebyggelse, samt den relativa avskildheten från densamma."

Idrottshall väljs bort

En idrottshall är en av flera idéer som kommunen väljer bort i det här läget. Kommunen ska i stället titta närmare på vilka andra platser som skulle passa bättre.

– Vi tror att det finns ställen i kommunen som ligger bättre till för barn och unga att ta sig till.

Att skapa ett handelsområde väljs också bort.

– Skulle vi bygga ett handelscentrum på kalhygget skulle vi utarma vårt centrum. Vi vill fokusera handeln till Tyresö centrumområde i stället.

Kommunstyrelsen avgör

Frågan om inriktningen för planeringen för Tyresös nya markområde ska vidare till kommunstyrelsen efter sommaren.

Om det klubbas igenom också där är nästa steg att börja arbeta med förslaget till detaljplan.