Så här ser en visionsskiss över multisportanläggningen och det nya området i Veddesta ut. Illustration: OkiDoki! Arkitekter och Serneke

Här kan Stockholm få skidanläggning inomhus

Tycker du att skidsäsongen i Stockholm är på tok för kort? Nu kan stan få sin första skidanläggning inomhus – i Veddesta.

  • Publicerad 12:18, 22 maj 2017

För en vecka skrev vi om att Veddesta ska växa med 10 000 bostäder.

Nu tar en del av området form. I den planeras Stockholms första skidanläggning för längdskidåkning inomhus.

Enligt planen från byggherren Serneke innehåller området också bostäder, handel, kontor, hotell och skola.

Och som sagt en ny idrottsanläggning. Eller en multisportarena, som Serneke beskriver den. De har tidigare byggt en liknande anläggning i Kviberg i Göteborg.

– Där har vi byggt en multisportarena för olika typer av idrotter, bland annat skidor. Det är något som saknas och som är efterfrågat i Stockholmsregionen, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke.

Skidor på sommaren

Skidspåren, som ska gå i en tunnel under området, kommer att vara tempererade så att snön inte kan smälta så att det går att åka året om. Men exakt hur långa spår det kan bli är inte klart ännu.

– Tanken är att det ska finnas utrymme för flera idrotter, men det är för tidigt att säga vilka. Det ska finnas plats för både breddidrott och på elitnivå, säger Johan Live.

I slutet på maj ska kommunstyrelsen i Järfälla besluta om att markanvisa en del av Veddesta till Serneke. Tillsammans med kommunen ska också Serneke förhandla om detaljerna i området – som storlek och utseende.

Om allt godkänns ska området byggas i sju kvarter i anslutning till nuvarande Veddesta centrum, och direkt i anslutning till kommande tunnelbana.

Minst en femtedel av området ska vara bostäder. Tanken är att det ska vara både hyresrätter och bostadsrätter.

– Vi tror på att bygga en stadsmiljö där man skapar förutsättningar för aktivitet och mötesplatser. Idrotten kan spela en viktig roll i det, tillsammans med andra platser inom kulturområdet, skola, handel och restauranger, säger Johan Live.

Förhoppningen är att anläggningen med skidtunnel kan öppna till år 2020.

– Järfälla är en fantastisk idrottskommun med ett rikt föreningsidrottsliv, men vi har brist på anläggningar. En skidtunnel under hela staden kan locka besökare från andra delar av Sverige, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsensordförande.