Det är i det nya området Stockholm South Business District som arenan planeras att ligga. Foto: Mostphotos/Google Earth

Här kan Stockholm få ett nytt Globen

En arena för konserter och idrott, lika stor som Globen – i Flemingsberg. Det är vad byggbolaget Fabege planerar, rapporterar HockeyNews. Samma bolag håller på att planera den nya affärsstaden Stockholm South Business District i området.

  • Publicerad 15:22, 7 jun 2019

Huddinge och Flemingsberg kan få en egen jättearena för konserter och idrott, lika stor som Globen, rapporterar HockeyNews.se. Bakom de storslagna planerna står Fabege, företaget som samtidigt planerar det nya affärsdistriktet Stockholm South Business District i området.

Företagets vice vd Klaus Hansen Vikström bekräftar uppgifterna för HuddingeDirekt.

– Absolut. En arena för konserter och möjligen hockey är absolut aktuellt, just nu pratar vi om en arena för 16 000 åskådare. Men jag vill understryka att det här endast är på ritbordet, vi kan inte lova någonting och ingenting är spikat, säger han.

Planen är alltså en arena i storleksordningen Globen.

Behöver Stockholm en till stor arena?

– I och med att Hovet försvinner så ser vi ett behov. Det är ett väldigt stort upptagningsområde, med mycket folk och flera hockeyklubbar.

Enligt Klaus Hansen Vikström är den nybyggda arenan Royal Arena i Köpenhamn en förebild.

Förebild. Royal Arena som stod klar 2017 är en förebild när den nya arenan i Flemingsberg planeras. Foto: Mostphotos

Vad krävs för att förverkliga den här planen?

– Framförallt måste vi komma överens med alla parter, konsortiet bakom Stockholm South Business District och Huddinge kommun. Jag kan inte till hundra procent säga att det här kommer hända, men vi eftersträvar det.

Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad, är försiktigt positiv till planerna.

– Vi är superglada över Fabeges kraft i viljan att vara med och utveckla det här området. Jag kan inte prata för alla politiker i kommunen, men jag tror att det skulle vara jättebra att få in stora kulturevenemang i Flemingsberg, säger hon.

Pallar Flemingsbergs infrastruktur det här?

– Än så länge är en eventuell arena bara på ritbordet. Och innan vi fattar beslut behöver vi titta på helheten, hur det fungerar med trafik och mängden människor i kollektivtrafiken till exempel.

Planerar 40-våningshus

Fabege och Huddinge kommun presenterade planen för det nya affärsdistriktet Stockholm South Business District i augusti 2018. Visionen är att Flemingsberg med det nya affärsdistriktet ska rymma 50 000 boende, 50 000 besökande och 50 000 arbetstillfällen till 2030. Bakom planerna står förutom kommunen och Fabege ett konsortium med andra intresserade byggbolag.

Nu närmar sig projektet nästa steg: Att presentera ett nytt planprogram för området. Enligt Klaus Hansen Vikström kan det ske redan innan sommaren.

– Det kommer bli pompöst, storslaget, med höga hus. Vi måste leva upp till vår egen vision, säger han.

Hur högt pratar vi?

– Vi skissar på 138 meter, det blir 40 våningar, säger Klaus Hansen Vikström.