Foto: Sanna Källdén/Mikael Andersson

Här kan Söderorts unga ha kul i sommar

Söder om Söder kokar av aktiviteter i sommar. Vi har rasslat ihop ett gäng heta tips till de uttråkade citykids som är kvar i stan. Har vi missat något? Kommentera gärna och tipsa vidare!

  • Publicerad 10:46, 2 jul 2016

Foto: Sanna Källdén

"Alla är välkomna att spela med oss"

Alla ska med! Så resonerar BKBK när de fixar gratis sommarfotboll för alla som vill lattja lite med den gamla trasan.

– Då kör vi! Varje match är först till två mål eller fem minuter!

Ledaren Wadi Kulaluka, 18, kämpar med att organisera upp de ostrukturerade spelarna i tre lag för en avslappnad miniturnering på Kärrtorps IP. Det är första försöket och första dagen på BKBK:s sommarfotboll. Alla är välkomna, oavsett ålder och erfarenhet. Bollar finns, så även lånepjuck för den som inte har egna, och det är bara att dyka upp utan föranmälan. Kostnad: noll kronor.

Jonas Olsson är ordförande för BKBK, alltså Bagarmossen Kärrtorp bollklubb. Han förklarar:

– Det här föddes ur vårt arbete med nyanlända flyktingar det senaste året. Men nu under sommaren är det inte bara för dem, utan vi tänkte att alla får vara med. Vi har inte en aning om vad det kommer att dyka upp för folk. Jag hoppas att det blir blandat och att det sätter sig så att det går att köra hela sommaren nästa år, säger Jonas Olsson.

"Bygger min självkänsla"

Hadi Mozaffari, 18, är här i solskenet för att lära sig spelets regler. Han har inte lirat så mycket tidigare, bara lite bland vänner.

– Jag ser personer i samhället som är viktiga och kända för att de spelar fotboll. Så jag vill använda sporten för att själv känna mig viktig och bygga min självkänsla, säger Hadi Mozaffari, som föddes i Afghanistan.

16-åriga Mohammed Ali (”Ja, precis som boxaren heter jag!) är lite sturskare:

– Fotboll är en mycket bra sport. Jag är lite duktig, inte jättebra. Lagom... Jag är lagom bra! Men jag kommer att bli känd.

Yngst på planen idag är Alvar Dahlsted, 7, från Kärrtorp. Han pustar ut efter sin korta, intensiva match.

– Det gick inte så bra, vi förlorade med 2-0. De här killarna är jätteduktiga. De yngre barnen gick hem men jag ville lira mer. Jag kommer att komma hit fler gånger i sommar!

Sommarfotboll

Var: Kärrtorps IP.

För: Alla.

När: Varje tisdag, onsdag och fredag, kl. 13–17, vecka 26–30.

Visa merVisa mindre

Abesa och Adi Krasniqi och systrarna Jona och Eriona Morina redo för badbussen mot Gålö. Foto: Mikael Andersson

Först till kvarn när badbussarna rullar från Söderort

I måndags startade badbussarna mot Gålö. Nu rullar de fyra dagar i veckan fram till början av augusti, och är helt gratis för stadsdelens barn.

Ett 20-tal barn och ungdomar står redo vid parkeringen bakom Hagsätra kapell, de ska åka med badbussen. En stor, bärbar högtalare dunkar ut reggae-musik, den ska också med.

Det är nionde sommaren som stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör kör gratis badbussar åt stadsdelens unga till badplatsen Simpvik på Gålö. Tre bussar kör varje dag, måndag till torsdag, till början av augusti och de startar från Östberga, Hagsätra och Rågsved. Alla 10-17 år får åka med.

– Det finns mycket att göra där – volleyboll, fotboll, fiska och åka motorbåt, allt möjligt. Och en vatten-slide som de häller något på så att den blir hal, ner i vattnet! Man känner sig fri där, och det är superbra personal! säger Abesa Krasniqi och Jona Morina, som följde med sommarens premiärtur från Hagsätra i måndags.

Först till kvarn

Lunchen köper de ute på Simpvik till en rimlig peng, korv med bröd, ibland tar de med egen lunch. Mellis serveras gratis på eftermiddagen.

Varje buss hämtar upp på två platser och tar max 50 personer. Om alla tre bussar fylls kan det alltså vara 150 barn och ungdomar ute i Simpvik. Så det gäller att vara i tid om man vill hänga med.

– Vi har aldrig behövt säga nej till någon hittills och blir det så är det först till kvarn som gäller, säger Arne Bergqvist, fritidspedagog och ansvarig för badbussarna.

Stadsdelen har säkrat upp med 15 fritidsledare varje dag och i år finns även en simlärare med för de som vill bli bättre på att simma.

Badbussarna

Måndag–torsdag t om 4 augusti.

Buss 1: Kl 11 Östberga torg, 11.10 Gullmarsplan

Buss 2: Kl 11 p-platsen Hagsätra kapell Olshammarsgatan, 11.10 Rågsveds skolgränd

Buss 3: Kl 11 Dalens sjukhus, 11.10 Högdalens simhall

Bussarna är framme cirka kl 12. Klockan 16 går de tillbaka. Barn 10–13 år ska ha intyg på att de kan simma och ett okej från föräldrar.

Visa merVisa mindre

Lek och pyssel. Sommarmobilen åker runt i området och anordnar allt från lek och pyssel till bollsporter. Foto: Sanna Källdén

Grilla, spela och ha kul – med fritids på hjul

Lek, pyssel och häng där ungdomarna är. Det är idén bakom den mobila ungdomsgården Sommarmobilen, som åker runt i området fullastad med aktiviteter.

Det är strålande väder och Personnebadet i Hägerstensåsen är nerlusat med plaskande barnfamiljer. Från en minibuss med tillhörande partytält flyger det såpbubblor. Det är den mobila ungdomsgården Sommarmobilen som är på plats.

Under det blåa partytältet spelas det schack, läggs pussel, och pärlas armband. Den här soliga dagen har ett 10-tal barn kommit för att hänga runt Sommarmobilen, en av dem är Linus Wallster, 14 år, som sitter med ett 1500-bitars pussel. Han är här med sin brorsa Filip Wallster, 11 år, och har varit här varje dag sedan Sommarmobilen började åka runt i området i måndags.

– Jag var här nästan varje dag förra sommaren också. Det är roligt. Det finns mycket att göra och personalen är rolig att vara med. Jag har spelat schack, lagt pussel och spelat olika bollsporter. Jag har gjort allt utom att pärla nästan, säger han.

Lockar många unga

Det är andra året som Sommarmobilen åker runt i Hägersten och fram till den 22 juli kommer den att stå uppställd på olika platser i området mellan klockan 14 och 19, måndag till fredag. Målgruppen är unga mellan 9 och 15 år och sedan årets Sommarmobil drog igång i måndags har det varit ett 25-tal barn här varje dag.

– Och då är det bara första dagarna. Jag tror att det kommer bli mellan 40 och 50 barn om dagen när vi kommit igång på allvar, säger fritidspedagogen Linnea Jonsson.

Ida Haidari är 10 år och är vid Personnebadet och badar med kusinerna, men när man tröttnat på att leka och bada kan man ta en sväng till Sommarmobilens tält.

– Då kan man gå hit istället. Jag har gjort två armband, kört amerikansk fotboll, badminton och spelat lite volleyboll, säger hon.

Sommarmobilen finansieras av stadsdelen och drivs av personal från Axelsbergs, Fruängens och Aspuddens ungdomsgård. Den står uppställd på olika platser varje dag. För att veta var den står idag, kolla in Sommarmobilen på Facebook och Instagram.

Enes Tekes, Sebastian Nilsson, fritidsledaren Christian Ionell och Mourat Elmek planernar sommarens aktiviteter. Foto: Mikael Andersson

Här bestämmer de unga vad som ska vara på schemat

Ungdomsgårdarna i Farsta har samlingsplats i Hökarängen. Där smider de unga själva storslagna planer för vad de vill göra i sommar.

I sommar blir fritidsgården Morris i Hökarängen basen för stadsdelens unga. Och för att sommarlovet ska maxas på allra bästa sätt har man bestämt att de är ungdomarna själva som ska lägga schemat.

– Det är viktigt att de ska få vara med och bestämma vad de vill göra, säger Christian Ionell, fritidsledare på Gubbängens fritidsgård.

De ritar upp ett schema med dagar och lägger upp förhållningsreglerna: minst en fysisk aktivitet utomhus i veckan, annars är det mer eller mindre fritt fram. Sen sätter de igång. Förslagen och invändningarna avlöser varandra.

”Bio?” – ”Va, nä, ska vi vara inne?”

”Minigolf” – ”Riktig golf är mycket roligare!”

”Grillfest” – ”Men de som fastar på ramadan då?”

"Kan snöa"

Efter en längre diskussion om vilka som fastar och hur länge så kommer de fram till att ha en fest för alla, en ramadanfest, när fastan är slut. Själva är de på att göra det mesta, och en matlagningstävling á la ”halv åtta hos mig” är populär. Men det behövs fortfarande fler utomhusaktiviteter.

– Jag tänker att fotboll kanske inte alla är bra på men beach-volley kan nog alla spela, säger Enes Tekes.

Det blir pooldisco i handikappoolen i Sköndal, samt flera grillkvällar, bad, open mic utomhus och utflykt till Flaten. De understryker också att det ändå är bra att ha inomhusaktiviteter som backup om vädret sviker.

– Det kan börja snöa närsomhelst, säger Mourat Elmek.

Sommar på Morris

När: Tis–fre, klockan 18.30–21.30 (för alla i årskurs 6–9).

Var: Fritidsgården Morris i Hökarängen

Festivalsugna. Elvira Öström, Märta Sahlsten och Natalie Mooney bor i Gröndal och är peppade på den nya festivalen. Foto: Ebba Rosencrantz

Och här är andra roliga tips runt om i Söderort

Gå på sommarfestival i Gröndal.

En ny sommarfestival anordnas i Gröndal. Fokus ligger på barn och unga mellan fem och 16 år, men alla är välkomna. Filmvisningar, dj-skola och en cool cykelbana utlovas.

När: Från den 4 juli och månaden ut. Mellan klockan 12 och 20.

Var: Sannadalsparken i Gröndal.

Bli en cirkusartist för en dag

Nu kan du få utlopp för dina akrobatskills och andra cirkuskonster. Cirkus Cirkör håller workshop för alla åldrar och visar upp ett trollbindande nummer.

När och var:

Fredag 5 augusti, klockan 10 (Backens parklek i Östberga)

Fredag 5 augusti, klockan 14 (Dalens parklek)

Fredag 12 augusti, klockan 10 (Backens parklek i Östberga)

Fredag 12 augusti, klockan 14 (Dalens parklek)

Sommarfesta i Rågsved

Testa på boxning, bli ansiktsmålad och avsluta dagen med att se EM-finalen på storbildsskärm. Rågsved anordnar sommarfest för hela familjen.

När: 10 juli, kl. 12-23.

Var: Rågsveds centrum.

Föreningen Ung, ambitiös och motiverad anordnar gratis fotboll för unga i Dalen. Foto: Sanna Källdén

Spela spontanfotboll

Under sommaren anordnas gratis spontanfotboll på Lisebergs BP och på bollplanen i Dalenparken. Ingen föranmälan krävs.

När och var:

Varje onsdag och fredag, kl 19-22 i Dalenparken.

Fredagar 19-23 på Lisebergs BP

Lördag 18-22 på Lisebergs BP (kl 18: 7-12 år, kl 19: 13-17 år, kl 20.30: 17-25 år).

Snösätragränd fylls med hiphop

Det färgglada industriområdet Snösätragränd får en egen hiphopfest. Labyrint, Samboii och O.P. är några av de som uppträder under dagen. Eventet arrangeras till stöd för frihetsberövades rättigheter. Kostnad: 150 kronor.

När: 16 juli, klockan 15.

Var: Snösätragränd

Gratis simskola för alla

I sommar kan du spetsa till simkunskaperna i Farsta och Flaten. Stockholm erbjuder gratis simskola för barn från 5 år och även från 14 år och uppåt. Anmälan görs på stockholm.se/vattenvan.

När och var:

11 juli – 22 juli, måndag-fredag (Farsta strandbad).

1 augusti – 12 augusti, måndag-fredag (Flatenbadet).

Foto: Karin Nilsson

Chilla på utomhusbad

Sköndalsbadet har sommarverksamhet för ungdomar. Flera aktiviteter som grill, fotboll, basket och volleyboll planeras. Självklart kan du också bada i poolen.

När: Måndag, tisdag, torsdag 18-23 och fredag 18-24.

Var: Sköndalsbadet

Åk på utflykter från Bagis

Parkleken Brödkaveln i Bagarmossen håller öppet hela sommaren. Och på tisdagar är det lite extra roligt, då blir det bland annat fiske- och badutflykter.

När: Öppet hela sommaren, utflykter på tisdagar.

Var: Parkleken Brödkaveln i Bagarmossen.