Pressar. Pelle Sjöström, 74, ligger på Miami beach i Mötesplats Tumbas solrum två gånger i veckan. ”Jag och frun har varit i Miami och åkt motorcykel, det här är absolut likt!”, säger han. Foto: Claudio Britos

Här kan pensionärerna solbada – året runt

33 grader, sol, vågskalp och sand mellan tårna. Är vi i Thailand? Nej i Tumba. På mötesplatsen för 60-plussare kan äldre få sol och sandstrand året runt – gratis och utan att sabba klimatet.

  • Publicerad 17:14, 30 nov 2018

Det är mörkt i solrummet Mauritius när Pelle Sjöström, 74, kliver in. Han klickar lite på en dosa bakom bardisken för att välja mellan de olika destinationerna: Bali, Mauritius eller Miami.

– Jag tar Miami, den gillar jag mest. Och så ställer jag in temperaturen på 33 grader, det är det varmaste man kan ställa in, säger han och ställer in tiden på 50 minuter.

Solen börjar över palmerna, sanden och det lilla vita huset på stranden. En fläktande bris sveper in från fläktarna i taket. Pelle tar av sig skorna, tröjan och tar på sig lånesolglasögonen och slår sig ner i en solstol.

Inget vågskvalp

Vanligtvis slår han på vågskvalp och fågelkvitter, men i dag får det vara tyst.

– Jag tycker det är skönt! Skulle man bli solbränd av den här solen skulle man ju bli rätt brun. Nu slipper man solbränna men får ljuset, säger han.

Han kommer till solrummet på Mötesplats Tumba två gånger i veckan efter sitt gympass, medan frun går på gruppträning.

Utanför ligger ett tunt snötäcke över Tumba. Skillnaden i temperatur utomhus och här inne är nästan 40 grader. Pelle Sjöström tar en klunk ur sin vattenflaska. Man får inte ta med sig mat för då riskerar man att locka hit ohyra, men dryck är tillåtet. Blir det några drinkar på stranden?

– Nej, jag dricker vatten. Folk har ju med sig sina flaskor, men vad de har i dem vet jag inte, säger Pelle och skrattar.

”Mår bättre av det”

Han tycker inte att november och december är så jobbiga, det är mycket att fixa med och se fram emot med julen i antågande. Men vissa dagar kan det kännas tungt, medger han.

– Mörkret gör ju att allt blir tyngre, det kommer man inte ifrån. När det är mörkt på dagarna och kvällarna och det är helt grått på himlen så är det tungt. Jag tycker att jag mår bättre av det här, men det är lite svårt att veta hur man skulle må utan det, säger Pelle Sjöström.

Mötesplats Tumba drivs av kommunen och är öppet för alla Botkyrkabor över 60 år. Pelle och hans fru är två av de 600 äldre som har terminskort här. Förutom solrummet finns det ett gym, olika träningsaktiviteter som , en pool för vattengympa och ett kafé.

Bra mötesplats

Besökarna kommer framför allt från Tumba, Tullinge och Grödinge, men några tar sig hit från de norra kommundelarna. Pelle Sjöström kommer hit tre gånger i veckan.

– Det här är ett jättebra ställe för oss pensionärer. Många äldre är ensamma och kan komma hit och träna, träffa andra och ta en macka på fiket. Det är värt mycket, alla som går här håller sig friska och det tjänar kommunen på, säger Pelle Sjöström.

Solnedgången börjar lägga sig över Miami.

– Här sitter man ju och filosoferar, ibland somnar jag till. Men då vaknar jag av att solen går ner!

Lyser upp. "Mörkret gör ju att allt blir tyngre, det kommer man inte ifrån. Jag tycker att jag mår bättre av det här, men det är ju lite svårt att veta hur man skulle må utan det", säger Pelle Sjöström, 74. Foto: Claudio Britos

Beach house. Solrummet Mauritius har ett litet hus på stranden. Foto: Claudio Britos

Utsikt. Det tio kvadratmeterstora solrummet bjuder på en lång horisont. Foto: Claudio Britos

Mötesplats för äldre

Solrummet Mauritius är en del av Mötesplats Tumba, en plats för Botkyrkabor över 60 år som kommunen erbjuder. Det finns också en Mötesplats Grödinge i Vårsta.

Det finns ett gym, bastu, gruppträning och vattengympa samt ett fik som drivs av frivilliga.

Ett träningskort kostar 550 kronor per termin.

Öppet: Mån: 7 till 19:30, tis-tor: 7 till 16:30, fre: 7 till 15.

Mötesplats Tumba ligger på Samaritvägen 2.

Visa merVisa mindre