Österåkers nya kommunhus kan byggas bredvid Folkets hus och det gamla parkeringshuset till Åkersberga centrum. Just nu pågår diskussioner om att kommunen ska förvärva bensinbolaget Preems gamla fastighet – mitt i centrum. Sedan några år äger kommunen marken intill, fram till kanalen.

”Vackert läge vid kanalen”

– Förhoppningen under våren är att komma med ett förslag om att förvärva Preems fastighet, säger Fredrik Nestor, chef för mark och stora projekt i Österåkers kommun.

Han tycker att det vore trevligt om kommunhuset var tydligare kopplat till centrum.

– Och nära till Roslagsbanan för alla som pendlar. Nu sitter ju kommunen i gamla sjukhuslokaler som helt ärligt kanske inte är helt ändamålsenliga.

– Men det finns inga ritningar eller volymstudier än. Vi ser ett väldigt vackert läge vid kanalen för ett spännande projekt.

Kan bli bytesaffär

Diskussioner om Preem-tomten pågår via byggkoncernen Midroc. En möjlig lösning är att Midroc i utbyte får mark i norra Åkersberga där de kan bygga bostäder.

– Det är inte hundra procent klart än. Vi har mycket att diskutera. Det är bättre om du ringer om någon månad då det finns mer konkret, säger Johan de Besche, affärsutvecklare på Midroc.

Än finns inte ens skisser på hur det nya kommunhuset kan komma att bli. Allt som finns är egentligen planprogrammet för centrumområdet i Åkersberga som beslutades 2019 av kommunfullmäktige. I det står helt kort ”Vid Åkers kanal föreslås ett nytt kvarter, vilket lämpligen innehåller offentliga verksamheter för service och kontor”.

Lång planeringsgtid

Sedan dess har kommunen blivit lite tydligare. I slutet av förra sommaren uppgav kommunen att det finns”tankar på att bygga ett modernt kommunhus” och att ”en placering av kommunhuset i ett centralt läge ger ett välkomnande till alla besökare, ökar tillgängligheten och kan bli en helt ny mötesplats för alla Österåkersbor”.

Då angavs också att allt ännu var i sin linda, och att ”planeringshorisonten ligger på cirka 10-15 år.