Hässelby – ett av de områden där ombildningar var tillåtna fram till 2014. Foto: Arkivbild

Här kan ombildningar av hyresrätter bli tillåtna

Det grönblå styret vill se fler bostadsrätter i ytterstaden – och tänker tillåta ombildningar av allmännyttans hyresrätter där. Stora delar av västerort kan bli aktuella.

  • Publicerad 11:28, 18 okt 2018

När Alliansen styrde Stockholm, 2006–2014, var ombildningar en viktig del av politiken. Så många som möjligt av de allmännyttiga bostadsbolagens hyresgäster skulle få chansen att köpa sina bostäder. Under åtta år omvandlades 26 000 hyresrätter till bostadsrätter.

Nu ger det nya, grönblå styret klartecken för ombildningar igen – i ytterstaden. Exakt vilka områden som blir aktuella kan det nya  bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) inte säga än. Listan över de områden i söderort som var aktuella förra gången kan dock ge en fingervisning:

Bromma:

Blackeberg

Hässelby-Vällingby: 

Hässelby

Vällingby inklusive Nälsta, Kälvesta, Grimsta

Drog i bromsen

Under förra alliansstyrets första år gjordes ombildningar i hela staden. Men hösten 2008 drog politikerna i bromsen, i finanskrisens spår. Då stoppades alla ombildningar i innerstaden.

2011 vidgades stoppet till att gälla närförorter som Aspudden, Bromma, Hägersten, Johanneshov, Midsommarkransen, Enskededalen, Sköndal, Stureby och Spånga. Efter det var ombildningar bara tillåtna i ytterstaden.

Rödgröna satte stopp

2014 blev det stopp även där. Då kom det rödgröna styret till makten och stoppade alla ombildningar.

Nu vill alltså det nya, grönblå styret klartecken för ombildningar igen – men bara i ytterstaden. Orsaken är att hyresrätterna dominerar där.

– Det viktigaste för oss är att det ska råda en blandad upplåtelseform i bostadsbeståndet i staden, säger Dennis Wedin (M).

Fakta

Andelen hyresrätter har minskat rejält sedan 2006

År 2017 var andelen hyresrätter* i Stockholms stad 44 procent. Andelen bostadsrätter var 56 procent.

2006 var proportionerna omvända. Då var 44 procent av bostäderna bostadsrätter. 56 procent var hyresrätter.

*Både hyresrätter inom allmännyttan och andra hyresrätter ingår.

De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm är Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska bostäder.

Källa: SCB, Sweco
Visa merVisa mindre