Här kan ni gifta er i sommar

Längtar ni efter sommar, sol och att bli äkta makar? De flesta gifter sig på sommaren – förra året ingicks nästan hälften av alla giftermål i juni, juli och augusti. Men det innebär också att det snabbt blir fullt överallt. Här är några alternativ om ni inte hunnit med att boka så långt i förväg.

  • Publicerad 05:00, 21 apr 2019

Stockholms stadshus

Sugen på en borgerlig vigsel i stadshuset? Här är det tyvärr redan nu är det fullbokat fram till i oktober. Vanligtvis är väntetiden cirka fyra månader, men just nu är den längre än så.

På stadens egen sida kan man logga in för att se när det finns lediga vigseltider. Det gör man här. Bokningssystemet gäller även för privat vigsel, alltså om man vill ha en borgerlig vigselförrättare som kommer till vald plats där man vill hålla vigseln.

Kyrklig drop in-vigsel

På Sveriges nationaldag kan man spontangifta sig på flera ställen. Fördel: Eftersom nationaldagen är en röd kalenderdag kommer ni förmodligen att vara lediga kommande bröllopsdagar.

Rålambshovsparken, Västermalms församling
Torsdag 6 juni kl 12-16
Läs mer på församlingens webbplats

Värmdö kyrka
Torsdag 6 juni kl 14.00-16.00
Läs mer på församlingens webbplats

Drop in på Skansen

Lördag 15 juni är det drop in-bröllop på Skansen. Bröllopsfirandet hålls ute på Tingsvallen, där det även brukar firas midsommar. För 1 200 kronor per par (vill man ha med sig gäster får de betala vanligt inträde till Skansen) får man assistans vid ombyte till bröllopskläder, bindning av björklövskrans eller lönnlövskrona, stylister som hjälper till med smink, hår och naglar. Val av musikstycke som framförs av sångerska och pianist, samt lek, sång och musik för barnen. Det går även att boka fotograf till extra kostnad.

Ni behöver ha med legitimation och hindersprövning. Om man vill ha en kyrklig vigsel ska man också ha ett medlemsbevis från sin församling. Mer info hittar ni här.

Datum: Lördag 15 juni
Tid: Klockan 10.00-15.00
Kom ihåg: legitimation, hindersprövning, församlingsbevis.

Gift er under Pridefestivalen

Likt tidigare år går det att viga sig i samband med årets Pride. Vigseln äger rum i Stadshusparken 2 augusti. Detta är inte ett drop in-bröllop så kom ihåg att skicka intresseanmälan.

Datum: Fredag 2 augusti
Tid: Klockan 13.00-16.00
Kom ihåg: Skicka intresseanmälan till vigsel@stockholm.se

Bli vigda av Björn Randelid

På pingstafton, lördag 8 juni, viger författaren Björn Ranelid par vid Slussen på Söder. Vigseln är borgerlig kommer hållas utomhus på Stadsmuseets borggård. Här behöver du föranmälan.

Datum: Lördag 8 juni
Kom ihåg: Skicka intresseanmälan till slussen@stockholm.se