Sedan tidigare finns fyra LOV 3-områden i stadsdelen – alltså områden där ordningsvakter får jobba. Två platser i Skarpnäck: det ena kring Pilottorget och brandparken och det andra vid Skarpnäcks torg.

Även på Lagaplan i Bagarmossen finns ett tillstånd sedan tidigare, liksom vid stadsdelsförvaltningens lokaler vid Björkhagsplan i Björkhagen. Det sistnämnda löper dock ut våren 2022.

Och nu är det alltså ytterligare områden i Bagarmossen och Björkhagen som är aktuella, berättar trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

– I Björkhagen handlar det om att bygga samman området mellan SL:s ordningsvakter vid tunnelbanan och stadsdelsförvaltningens ordningsvakter. Orsaken är att det förekommer en hel del ordningsstörningar och även drogförsäljning. Det har kommit in många allmänningar från boende som tycker det känns otryggt och ungefär samma sak beskrivs i Bagarmossen, säger han.

Gängen förflyttar sig

Problemet i dag, menar Erik Slottner, är att SL:s ordningsvakter inte har befogenheter att agera om det förekommer ordningsstörningar utanför deras område.

Genom att ansöka om nya LOV 3-platser kan stadens ordningsvakter få ökade möjligheter att ingripa i ett större område.

– De handlar om väldigt små områden och ibland kan kameror och LOV 3 innebära att gängen hittar nya ställen att vara på. Just i Bagarmossen har Brödkaveln blivit en sådan plats som gängen förflyttats sig till efter att Lagaplan blivit ett LOV 3-område. Därför vill man utöka området, förklarar han.