Rond två. Tage Fogelberg på Terrängvägen i Västertorp är med och gör ett andra försök att ombilda hyresrätter i kvarteret. Foto: Sacharias Källdén

Här kan fler hyresrätter än lovat ombildas

Max 140 lägenheter i Västertorp skulle få ombildas. Men nu står det klart att fler än så får chansen att köpa loss sina lägenheter. Totalt kan 173 hyresrätter i stadsdelen bli bostadsrätter.

  • Publicerad 16:35, 3 mar 2020

I Västertorp är det tre bostadsrättsföreningar som får chansen att gå vidare med en ombildning. Totalt är det 173 hyresrätter som kan ombildas, om mer än två tredjedelar av hyresgästerna godkänner beslutet. Föreningarna har tre månader på sig att ta ställning till stadens erbjudande.

Tidigare har staden sagt att det som mest är 140 lägenheter i Västertorp som får ombildas. Detta eftersom det även efter ombildningarna ska vara 60 procent hyresrätter i stadsdelen. Hälften av de lägenheterna ska ägas av de kommunala bostadsbolagen.

Men den regeln frångås nu alltså i Västertorp, där intresset för att ombilda varit stort. Det samma gäller i Fagersjö, Sätra och Skärholmen där stadens maxtak också passeras.

M: "Småskaliga ombildningar"

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) motiverar det så här:

– Totalt sett blir ombildningarna småskaliga. I flera stadsdelar har vi inga ansökningar om att ombilda och vi är långt ifrån maxgränsen på 5 000 lägenheter som vi satt för hela staden.

Här är alla hus som får klartecken att ombildas i Stockholm

Han uppger också att det har varit omöjligt att ombilda exakt så många lägenheter som taket tillåter utan att tvingas dela fastigheter. Valet har därför stått mellan att vara restriktiv och välja bort de fastigheter som gjort att gränsen passerats eller att vara mer generös och tillåta något fler ombildningar i några områden. Staden har alltså landat i det senare alternativet.

– Vi tillåter den sista fastigheten som gör att gränsen passeras men övriga som anmält intresse får stopp i de här stadsdelarna, säger Dennis Wedin.

I Västertorp betyder det att 317 hyresrätter nu får nej. De kan dock få en andra chans om någon förening inte går vidare med sin ombildning.

Hyresgäster väntar på prislappen

Tage Fogelberg sitter i styrelsen för en av bostadsrättsföreningarna på Terrängvägen. Här försöker man för andra gången driva igenom en ombildning. Vid det förra försöket, under ombildningsåren 2007-2013, saknades någon enstaka röst för att ombildningen skulle bli verklighet.

– Nu ligger vi precis under gränsen så vi måste ha med oss några av nej-sägarna för att det ska bli något. Men det är också många som inte har tagit ställning än eftersom vi inte vet vad priset blir. Det kommer bli avgörande, säger Tage Fogelberg.

Totalt kan 2 005 lägenheter säljas och ombildas till bostadsrätter runt om i staden. Beslutet kritiseras, bland annat av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som varnar för att det här kommer att försvåra för stockholmare som behöver en hyresrätt.

Så många fler hyresrätter kan ombildas

I Fagersjö kan 128 hyresrätter ombildas. Taket var 100 lägenheter.

I Västertorp kan 173 lägenheter ombildas. Taket var 140 lägenheter.

I Skärholmen kan 295 lägenhter ombildas. Taket var 240 lägenheter.

I Sätra kan 101 lägenheter ombildas. Taket var 38 lägenheter.

Visa merVisa mindre

De här husen i Västertorp kan ombildas

Tre föreningar i Västertorp får erbjudandet att köpa och ombilda sina hyresrätter.

Glanskisen 1, Isgränd 2-6 & Störtloppsvägen 5-7, 90 lägenheter.

Slalomåkaren 1, Terrängvägen 31-45, 46 lägenheter.

Utslagningen 1, Terrängvägen 71-81, 37 lägenheter.
 

Visa merVisa mindre