Här kan du vara ledig ute i det fria hemma i Sollentuna

Vad gör man i coronatider, när man ska undvika både trängsel och resor? Går ut i naturen förstås! Här är ett urval platser där du kan njuta av blommor och blad, eller välja en mer aktiv sysselsättning i det fria – på hemmaplan i Sollentuna.

  • Publicerad 15:11, 26 maj 2020

Sommaren närmar sig med soliga stormsteg och det blir en semester på hemmaplan för betydligt fler än vanligt i år.

Som tur är finns det gått om utflyktsmål och aktiviteter för alla Sollentunabor på hemester.

Djur, natur och parker

Bögs Gård på Järvafältet. Visningsgården är stängd men här finns fin utomhusmiljö och ”nykläckta” kalvar till beskådan i hagen utanför Naturskolan.

Edsvik. Konsthallen har stängt på grund av coronaviruset men inget hindrar dig från att njuta av utsikten över Edsviken. Edsbergs slott har faktiskt öppet för besökare klockan 13–15 på söndagar, och Edsbergsparken är öppen för promenader.

Andra parker att besöka är exempelvis nyligen upprustade Malmparken i Tureberg eller vidsträckta Silverdalsparken.

Fyra naturreservat

Den som hellre vandrar i naturen har fyra naturreservat att välja på i Sollentuna.

Utöver Södra Järvafältets naturreservat (där Bögs gård ligger) finns även Rösjöskogens naturreservat med goda möjligheter att plocka bär och svamp, Törnskogens naturreservat med ett nät av stigar, och Tegelhagens naturreservat med lättillgängligt friluftsliv med skog, kulturlandskap och stränder.

Gott om träningsmöjligheter

Vill du hellre jogga, löpträna eller gymma i naturen finns en hel del att välja på.

I Sollentuna finns sex motionsspår – Rösjöspåren, Töjnan, Bergendal, Vibyspåret, Tegelhagen och Ravalen – med olika distanser. Alla utom Ravalen har elljus fram till klockan 22.30.

Utegymmen är lika många: Malmparkens utegym, Edsviks utegym, Rösjöspårets utegym, Segeluddens utegym, Vibyspårets utegym och Sjöbergs utegym.

Tuff backträning i Växjöbacken är ytterligare ett alternativ.

Och utomhusbad – så klart

Kommunen håller just nu på att utreda om man ska ha någon form av restriktioner vid badplatserna på grund av coronaviruset, men det finns hur som helst en rad utomhusbad att välja på för alla badsugna.

Störst är Rösjöbadet, med hopptorn och omklädningsrum, men därutöver finns sju mindre badplatser: Badberget, Sjöberg, Tegelhagen och nedanför Strandvägen i Edsviken, Trollholmen och Torparängsbadet i Norrviken, och vid Viby i sjön Ravalen.

Boule och fiske är andra alternativ

Andra möjliga utomhusaktiviteter är bland annat boule (banor finns i Tegelhagens grönområde och på Edsbergs sportfält), fiske (när du köper fiskekortet får du kartor som visar var du får fiska), cykling (Järva cykelled består av 70 kilometer cykelväg och går genom Sollentuna och fyra andra kommuner på Järvafältet), och kanotpaddling (kanoter kan hyras på Rösjöbadens camping och Sollentuna Kanot hyr ut kanoter, kanadensare, SUP-brädor, roddbåt och elbåt i Norrviken, vid Norrvikens IP).

För de våghalsiga finns möjlighet att testa backhoppning i Sollenkollen, köra parkour utomhus vid Edsbergs sportfält, eller att åka skateboard, inlines, kickbike eller cykel i skateparken eller kickbikebanan vid Sollentunavallen.

Hoppbacken i Väsjöbacken har öppet så gott som året om – för alla som vågar. Foto: Åsa Sommarström

Planer för bollsporter

Andra platser för spontanidrott finns också, i form av mindre planer med konstgräs för olika bollsporter, i Helenelund, Viby, Silverdal och Norrviken.

Så kom igen – ut i Sollentunas natur och rör på dig, eller bara njut i det gröna!

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Regionens beslut: Planerad vård fortsatt på paus

Nyheter Färre covidpatienter på sjukhusen – men läget ännu ansträngt Antalet patienter inlagda på länets sjukhus till följd av covid-19 har minskat något de senaste dagarna. Men situationen på sjukhusen är ändå så pass ansträngd att viss planerad vård fortsatt måste...onsdag 27/1 14:15

Pendeltågen punktligare än någonsin 2020

Nyheter Inte enbart pandemin som ligger bakom Pendeltågen i Stockholm slog rekord i punktlighet i fjol. Över helåret kom 96 procent av tågen fram i tid.onsdag 27/1 10:12

S vill engagera de unga för att öka tryggheten

Nyheter "Pratar samma språk som ungdomarna de möter, skapar förtroende" Sollentuna bör göra som Nacka kommun och införa konceptet Polarna där ungdomar trygghetsvandrar tillsammans med kommunens fältteam. Det tycker oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).onsdag 27/1 5:40