Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner. Väggarna i bakgrunden är nymålade av konstnärsvänner och är tänkta att bytas ut med mellanrum "för att hålla butiken levande". Foto: Sofie Axelsson

Här kan du tvätta dina kläder – på krogen

På väg för att panikköpa underkläder efter missad tvättid? Snart kan du spontantvätta och beställa mat och dryck tillsammans med polarna på nya "tvättrestaurangen" på Söder.

  • Publicerad 11:51, 4 mar 2020

Folkölsbaren på Kocksgatan ska expandera med fler ölsorter, knäckebrödspizza – och tvätt. Ägarna av Bottleshop, Fredrik Glejpner och Martin Jämtlid, fick höra att man hade tvätteri på krogen Bröderna Olssons Garlic and shots för 15 år sedan men har själva bara sett liknande koncept i olika delar av USA tidigare.

– Vi vill tillföra något som inte redan finns på Söder. Det ska bli tvätteri med två maskiner och tork med tillhörande meny. Men det blir ingen lyxtvätt. Om man lägger en strumpa som färgar hela tvätten rosa är det inte vårt problem. Det har jag gjort hemma, jag fick tvättförbud, säger Fredrik Glejpner.

Så föddes idén

Målgruppen är dels de som behöver paniktvätta och har slut på tvättider, dels stammisar som tycker det är trevligt att äta och dricka öl under tvättiden men även turister som inte har tillgång till tvättmaskin någon annanstans.

– Idén kom egentligen från att vi såg den här vattenslangen, och funderade på vad vi skulle göra med den, säger Fredrik och pekar på en slang i mitten av lokalen.

Först tänkte ägarna att det kunde bli en vattenfontän eller en glasskölj. Sedan kom Martin på att de skulle sätta dit en tvättmaskin som även gästerna kunde använda. Till slut fick slangen ändå bli en glasskölj men tvättmaskinsidén var född och får nu sin egna hörna i lokalen.

Pizza på knäckebröd

Det som däremot tog längre tid var att få klarhet i vilken meny som skulle komplettera tvätteriet. Ägarna bestämde sig för pizza men insåg sedan att konkurrensen i området är knivskarp med bland annat Ciao Ciao, Bananas, Omnipollo och nu 800 grader.

– Men så var jag i Dalarna, där Leksandsbröd delade ut knäckebrödspizzor. Jag var djupt skeptisk men det visade sig vara fantastiskt gott. Vi tänker att vi nu ska gå all in med svenska toppings, säger Martin Jämtlid.

"Prickig korv", lax, isterband och mellanrätter som Jansson och sill och sju sorters kakor istället för chips och nötter till folkölen ska locka både Södermalmsbor och turister. Men det bästa av allt enligt Fredrik är menytiteln.

– TvättOmat, så sjukt bra Göteborg på den! Det ska heta så Martin, säger Fredrik nöjt.

Martin svarar med en leende suck och ett kort "nej".