Den som vaknar på juldagen och ledsnat på sin julgran kan andas ut. För redan den 25 december öppnar staden upp sina insamlingsplatser för de som firat klart med sitt barrträd.

I år kommer Stockholm stad att ha 70 fasta platser runt om i stan samt flera tillfällen för den ambulerande insamling som sker på drygt 40 platser.

–Antalet platser blir i år i paritet med förra året. Södermalm får i år tre nya platser. För att få ha uppsamlingsplatser för granar behöver vi söka tillstånd och det finns några ställen där tillstånden inte beviljades, uppger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Julgranarna som samlas in blir först till flis och sedan fjärrvärme och Stockholm vatten och avfall räknar med att få in granar som motsvarar 250 ton flis i år, enligt Fleetwood.

Men även om staden har officiella insamlingsplatser har stockholmare fortsatt att fuldumpa granar lite varstans på gator och torg. Men hur många granar som går det ödet till mötes vet inte staden exakt. Enligt trafikkontoret har de ingen statistik kring anmälda fuldumpade granar och omhändertagandet av dessa ingår i vanliga avtalen av gatudriften och innebär därför ingen extra kostnad per gran.

Men Stockholm vatten och avfall betonar vikten av att alla använder de officiella platserna. Och bara lämnar själva granen.

– Vi lägger ner mycket jobb på att skapa officiella platser för att det ska vara lätt att göra sig av med sin gran. De allra flesta använder dem. Däremot vill vi gärna påminna om att inte lämna julbelysning, kulor och glitter i granen. Det kan bli en stor arbetsbörda, som inte är rimlig att lämna över till oss, uppger Alexandra Fleetwood.

– Vi tror på Stockholmarna och antalet fuldumpade granar blir färre i år.