Renée är en av affärsidkarna i Västertorps centrum som samlar in julklappar. Foto: Mitt i/Most photos

Här kan du skänka julklappar för att ge en god jul till fler

Julhandeln slår rekord år efter år och folk överträffar sig själv med att ordna den mysigaste och bästa julen. Men för många barn är julen en högtid som ger ont i magen och där paketen uteblir. För den som vill bidra till gladare julminnen finns flera julklappsinsamlingar i söderort.

  • Publicerad 06:00, 7 dec 2019

Julen är barnens högtid brukar man säga, men det finns barn som blir utan tomte, klappar och julmys. För den som vill ge fler barn en god jul finns flera sätt att hjälpa till.

Insamling under Västertorps julmarknad

I Västertorp arrangerar centrumföreningen en insamling av julklappar under julmarknaden på lördag den 14 december. Julklapparna går till Frälsningsarmén eller Stadsmissionen, som sedan ger klapparna vidare till familjer som på olika sätt har svårt att ge barnen paket.

– Det är tredje året vi har julklappsinsamling. Grundtanken är att det ska vara från barn till barn, säger Renée Swahn, som driver frisörsalong på Störtloppsvägen.

Renée Swahn driver hårsalongen Swedish hairline. Foto: Johanna Kämpe

Julgåvorna kan vara både nya och begagnade – men ska inte slås in i paket. Det förenklar för organisationen som tar emot klapparna innan de skänks vidare.

Den som vill kan även ordna en klapp till en vuxen.

Fakta

Då kan du lämna in julklappar i Västertorps centrum

Julklappar lämnas in under Västertorps julmarknad den 14 december klockan 12–14.

Insamling på Herrängens gård

Även Herrängens gård samlar in julklappar som ska ges vidare till hjälporganisationen Alla kvinnors hus. Organisationen hjälper kvinnor och barn som utsatts för våld i nära relationer.

– Vi som driver gården är kvinnor, så det här låg oss varmt om hjärtat, säger Cecilia Lögdberg som driver gården tillsammans med Sofie Damgaard.

Fakta

Då kan du lämna julklappar på Herrängens gård

Lördag 7/12 klockan 11–22
Söndag 8/12 klockan 11–15
Onsdag 11/12 klockan 11–22
Torsdag 12/12 klockan 18–22
Fredag 13/12 klockan 11–22
Lördag 14/12 klockan 11–22
Söndag 15/12 klockan 11–15

Julklapparna ska passa barn 1–15 år. Leksaker står högt på önskelistan, men inga leksaksvapen, eftersom barnen kan ha erfarenhet av riktiga vapen.

Vill man skänka en klapp även till mammorna går det bra och då är det främst presentkort på kläder eller varuhus som önskas.

Herrängens gård samlar in julklappar till både barn och deras mammor, som utsatts för våld i nära relationer. Foto: Anna Z Ek

För att julklappen ska nå rätt ägare behöver paketet märkas med passande ålder och kön. Klapparna hämtas upp av Alla kvinnors hus.

– De har en gemensam julfest den 18 december och delar ut julklapparna, säger Cecilia Lögdberg.