Här kan du plocka din egen middag

Att plocka sin egen middag blir allt mer poppis. Häng med till Slottsträdgården Ulriksdal där det är högsäsong i frilandet. Betor, kål, majs och kryddor – en massa gott är redo för skörd.

  • Publicerad 16:04, 11 sep 2018

Två meter hög purpurkål, rader av färgglada betor, doftande salvia och timjan och sommarblommor omger oss när vi vandrar runt i frilandet på Slottsträdgården Ulriksdal. Vi tar en korg och läser av på en anslagstavla vad som är klart för skörd.

I helgen var det självplocksrekord, berättar trädgårdsmästare Sofia Johansson.

– Då hade majsen mognat. En riktig magnet, konstaterar hon.

Pumpa en värmeälskare

Med tanke på den varma, heta sommaren är här överraskande grönt och frodigt. Men det har varit slitsamt för både personal och grödor, berättar Sofia.

Pinfärska majskolvar drar folk till Slottsträdgården Ulriksdal.

– Bevattning på nätterna har räddat skördarna. Men broccolin och blomkålen har haft det tufft. De är vana vid vanligt svenskt klimat och blir stressade av värmen och går i blom. Majsen kan få som bubblor ovanpå sig i värmen, det kallas majssot. Pumpa och squash däremot är värmeälskare, de har klarat sig bra.

När folk kommer hit och ställer sig bland grönsakerna och hör fåglarna kvittra, då ser man hur axlarna sjunker på dem

Bosse Rappne som drivit Slottsträdgården Ulriksdal i decennier, och även bor här, nappar åt sig en skärböna och styr mot favoritplatsen: lyckotunneln. Den gurkliknande kalebassen dinglar från taket och när solen når igenom blir det alldeles lysgrönt i tunneln mitt på fältet.

– Känner ni att ni blir lite lugna när ni går här? frågar Bosse.

Bosse Rappne i lyckotunneln.

Han kallar det för ”storskalig healing”.

– Det är en stressad värld i kontorslandskapen. Men när folk kommer hit och ställer sig bland grönsakerna och hör fåglarna kvittra, då ser man hur axlarna sjunker på dem. Man går runt här och skördar middagsmaten, eller bara är. Det är ett andningshål att hämta kraft i.

Bosse nickar mot trädgårdsloungen.

– Där kan någon ligga och sova när vi ska stänga. Folk liksom… landar in.

Aha-upplevelser i frilandet

Vi tar en grep och kryssar vidare mot morotslandet. En mormor drar runt en barnvagn och pekar ut olika grönsaker för sitt storögda sällskap, en annan besökare vill prata potatissorter med Sofia.

Salvia är i säsong. Sofia Johansson plockar.

Förutom att plocka middag hoppas Sofia Johansson att ett besök här väcker intresse för natur och trädgård, och minskar matsvinnet.

– Många får aha-upplevelser: ”Är det såhär en kronärtskocka växer?”. Intresset för grönsaker ökar. Förr var det tillbehör på tallriken, idag kan en kålrot spela förstafiolen. Jag tror också att man blir mer benägen att ta tillvara en morot som man plockat själv.

Mångfald viktigt

Mångfald i trädgårdslandet, det ser Sofia och Bosse som en mission.

– Det händer att självplockare lämnar morötter som ser lite knasiga ut. Där har ju vi ett ansvar att berätta att moroten kan ha två ben och se ut på en massa sätt, den är god ändå, säger Sofia.

Kålfjärilarna trivs. Blommorna också.

Fakta

Ät rubbet!

Vi slänger enorma mängder mat, inte minst rester av grönt – onödigt. Trädgårdsmästare Sofia Johansson tipsar om hur man kan ta tillvara på hela grönsaken.

  • Behåll blasten på moroten. Jättegod att göra pesto på eller langa ner i smoothiemixern.
  • Ta tillvara den tunna blasten, dillen, på fänkålen. Perfekt på laxen!
  • Ät hela broccoliplantan, det vill säga även blad och stam.
  • Purjolökens rötter. Jättegoda att fritera!
Visa merVisa mindre

Fakta

Självplock – så funkar det

Besökare får låna en korg och när man är klar väger man det som som plockats och betalar i kassan.

På en anslagstavla och på hemsidan rappne.nu kan man se vilka grönsaker som är klara för skörd. Allt är ekologiskt odlat.

Självplocket pågår fram tills frosten kommer.

Visa merVisa mindre