Vad vore julen utan musik? Det kan visserligen vara ett enerverande inslag när det handlar om de uttjatade dängorna som spelas i affärerna – men en riktig julkonsert är något annat.

I Järfälla finns det gott om chanser att höra de klassiska sångerna i olika tappningar.

Orkestrar i Jakobsberg

Den 10 december kan du för en hundralapp gå och lyssna på en salig blandning orkestrar i Jakobsbergs kyrka.

Från kl 15 kommer Järfälla Brass Band dra igång med sina blåsinstrument så det står härliga till.

– Vi kör de klassiska julsångerna men även ett arrangemang som anspelar på Kalle Ankas jul, säger Bertil Andersson, som spelar baryton i ensemblen.

Orkestern har funnits sedan 50-talet och Bertil Andersson gick med redan på mitten av 1960-talet. Gemensamt för ett riktigt brassband är att det bara finns bleckblåsinstrument.

– Vi är i dag 25 musiker och de flesta är från Järfälla.

Under samma konsert spelar också elever från musiklinjen på Bromma folkhögskola och Järfälla kulturskolas brassensemble. Men även Jakobsbergskyrkans kör kommer ta ton.

Körsång i Järfälla kyrka

Och är det körmusik du är ute efter ska du lämna fjärde advent obokad. Då sjunger Järfällas vokalensemble in julen i Järfälla kyrka i Barkarby – en gång klockan 17 och en gång klockan 19. Här behöver du inte slanta upp utan det är bara sätta sig i bänkraden och komma i stämning.

Rafflande julteater

Den 8 och 9 december bjuder Järfälla kulturskola på årets julföreställning på Järfällas kulturscen på Mälarvägen. Det blir såväl teater som dans, cirkus och musik. Det kostar ingenting men du måste förboka biljetter via kommunens hemsida. Det utlovas en rafflande uppsättning som tar dig jorden runt.