Kupan. Kerstin Ejderby vid ingången och kassan på Kupan i Danderyd. "Vi pyntade redan ingången i november för att få julkänsla" Foto: Anton Kyhlbäck

Här kan du köpa klimatsmart julklapp

Kerstin Ejderby på Kupan ger några tips till Danderydsbor som fortfarande letar efter julklappar. Kanske kan det bli en återbrukad klapp under granen i år.

  • Publicerad 11:30, 13 dec 2021

Du blir alltid överraskad i en second hand-butik.

Nu är det inte många dagar kvar till jul.

Om du behöver inspiration till att handla julklappar till farmor eller brorsan är Mötesplatsen Kupan vid korsningen mot Enebyberg ett alternativ i Danderyd.

Kerstin Ejderby är platsansvarig på Kupan och ordförande i Röda korsets Danderydskrets och ger några sista minuten-tips.

– Ett tips är att komma ner med familjen. Man brukar alltid hitta något man inte tänkt skulle passa som en julklapp, säger hon till Mitt i.

Fler handlar hållbart

I slutet på 2020 rapporterade arbetsgivarorganisationen Svensk handel att svenskarna väntades köpa julklappar för 21 miljarder kronor – samtidigt som second hand-handeln ökar i Sverige.

Kerstin Ejderby berättar att de märker att det är vanligare att handla i second hand-butik.

– Försäljningen ökar en del inför julen. Då är det många som kommer för att köpa julpynt, ljusstakar och liknande. Det är klart att en del också tittar efter julklappar.

På Kupan i Danderyd finns totalt nio olika rum med allt från leksaker till böcker, möbler till kläder. Ett tips som inte alla tänker på är exempelvis smycken, berättar Kerstin Ejderby.

– Du kanske hittar en billig armlänk som passar bra, eller till och med något dyrare smycke. Det vet jag en del köper till julen, säger hon.

"Man blir kreativ"

Kupan i Danderyd bemannas av två och en halv tjänst, med ett antal volontärer, som säljer och tar emot begagnade prylar. Några av de vanligaste sakerna som kommer in i butiken är porslin, hushållsprylar och kläder.

Är det många som kommer och lämnar julklappar till er efter ledigheten?

– Nja, men det är många som rensar hemma under julhelgerna. Då ser vi att fler har tid att komma hit.

Kerstin Ejderby visar runt i butiken bland alla olika saker. Mitt i en av salongerna står ett julbord uppdukat där besökare kan inspireras av både möbler, dukar och hushållsartiklar.

– Du blir alltid överraskad i en second hand-butik. Det tror jag många gillar när de kommer hit. Man blir kreativ och det kan ju behövas när man letar efter julklappar.

Smycken. Ett tips till julklapp är smycken. Foto: Anton Kyhlbäck

Inspiration. I en av salongerna har Kupan dukat upp ett julbord för att ge inspiration till vad besökarna kan handla. Foto: Anton Kyhlbäck

Pussel. Kanske ett pussel till brorsan? Foto: Anton Kyhlbäck

Kerstin julklappstips

Fina klädesplagg som går att använda igen.

Gardiner eller tyger som kan återanvändas.

Mattor av olika slag.

Kompletterande glas eller porslin till köket.

Leksaker som knappt har använts.

Barnböcker och andra böcker, som det finns mycket av i butiken.

Visa merVisa mindre