Här kan du köpa en etta för en kvarts miljon

En etta för en kvartsmiljon – för bra för att vara sant? Inte enligt fastighetsbolaget som testar en helt ny finansieringsmodell i Väsjön som innebär betydligt billigare bostadsrätter. Ekonomin går ihop genom större lån för föreningen och högre avgifter för köparen.

  • Publicerad 07:30, 26 maj 2018

BRF 2.0 är namnet på den nya modellen som innebär att företaget Well fastigheter i mitten av juni börjar sälja nybyggda lägenheter i Väsjön för 12 000 kronor per kvadratmeter.

Det handlar om totalt 117 lägenheter: ettor, tvår och fyra stycken stadsradhus.

Våra köpare är låg och medelinkomsttagare, kan inte de låna till två miljoner då är det kris.

Christofer Carlsson

Enligt Vd:n Christofer Carlsson har företaget i flera år har försökt göra bostäder så yteffektiva som möjligt men nu insett att de behöver titta på nya boformer.

Han berättar om ett tidigare projekt med lägenheter i Bålsta där en tvåa gick på omkring två och en halv miljon .

– Jag minns ett par, en polis och en sjuksköterska, som hade 600 000 i kontantinsats och inga betalningsanmärkningar. Men de fick inget lån av banken för de hade för låga inkomster efter amorteringskravet. Då tänkte jag att det här kommer inte funka, våra köpare är låg och medelinkomsttagare – kan inte de låna till två miljoner då är det kris.

Så de började se över hur bostadsrätter finansieras. Normalt idag är att bostadsrättsföreningen lånar 20 procent och köparen kan låna upp till 85 procent av lägenhetens värde med en kontantinsats på 15 procent. Men Well fastigheter bestämde sig för att vända på förhållandet.

I deras projekt The Block i Väsjön tar istället bostadsrättsföreningen ett lån på 80 procent av fastighetens värde och köparen betalar 20 procent. Men det finns inte samma möjligheter att ta bostadslån utan det gäller att köparen har en kontantinsats eller tar ett blancolån.

Resultatet blir bostäder med betydligt lägre pris men högre avgifter än i en traditionell bostadsrättsförening, som en hybrid mellan en bostadsrätt och en hyresrätt. Samtidigt innebär modellen att den totala belåningsgraden på fastigheten sänks jämfört med traditionella bostadsrätter där 88 till 91 procent av fastigheten är belånad. Lånet ges genom det egna fondbolaget Well Pension.

– Flera stora svenska och internationella institut är klara för att investera i modellen.

Eftersom lånet har en bindningstid på 20 år ställs högre krav på att föreningen ska vara beständig. Därför sitter en erfaren förvaltare och en representant för fastighetsbolaget med i styrelsen, utöver några av köparna.

Tanken med modellen är att sänka trösklarna för ett eget ägande av en bostad. Christer tror att konceptet har potential att sprida sig till de stora fastighetsbolagen.

– Om fler hakar på kommer vi kunna bygga mycket mer i Sverige och underlätta för folk att få sitt första boende.

Idag har Well fastigheter över 3000 bostäder som kommer att säljas och finansieras genom den här modellen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50

Polisen hittade knark i nedgrävda godispåsar

Nyheter Tips och snö på marken underlättade polisarbetet Tack vare tips från en vaken medborgare kunde polisen i Sollentuna hitta en knarkgömma tidigare i denna vecka. Sökandet underlättades av en fördelaktig väderlek med snö som gick att spåra i,...fredag 15/1 11:15

E-handel med egen upphämtning ökar i Häggvik

Nyheter "Tajmingen väldigt rätt just nu" Hemleverans av mat har funnits länge, men nu blir det allt vanligare att kunder beställer varor online och hämtar sina matkassar utanför butiken. Både City Gross och Willys, som öppnade i det nya...fredag 15/1 5:40