ADJÖ. I Väsby finns det flera sätt att återvinna julgranen när den har gjort sitt. Foto: Mostphotos

Här kan du kasta ut granen i Väsby

I morgon, onsdag, är det tjugondedag knut och är inte julen utdansad än är det hög tid nu. I Upplands Väsby finns det flera sätt att lämna granen till återvinning.

  • Publicerad 07:20, 12 jan 2021

Det är ett problem när granar hamnar på återvinningsstationerna.

Det finns ingen gemensam uppsamlingsplats för granar i kommunen, men det finns flera andra sätt att slänga granen rätt. Ett alternativ är att ta med sig granen till återvinningscentralen i Smedby, där den blir till flis eller bränsle för fjärrvärme.

Privatpersoner kan lämna sina granar på alla återvinningscentraler som tillhör Sörab. Det finns också en mobil återvinningscentral som är i Runby den 11 januari.

– Om granen är liten nog för att få plats i en container går det bra att lämna in den hel. Ett tips är att försöka klippa ner den för att den ska få plats bättre när du kör den till containern, säger kommunens kretsloppschef Celeste Hoffman i ett pressmeddelande.

Stor brandfara

Det förekommer att granar slängs på ”vanliga” återvinningsstationer i kommunen. Men där får man inte slänga sin gran. Förutom att det klassas som nedskräpning utgör den torra granen en stor brandfara.

– Det är ett problem när granar hamnar på återvinningsstationerna, för där ska du bara slänga pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar, säger Celeste Hoffman.

Det är inte heller tillåtet att slänga granen från balkongen. Förutom faran att någon får granen i huvudet betraktas det även som nedskräpning.

Så blir du av med din julgran

På återvinningscentralen (ÅVC) i Smedby blir granen flis eller bränsle för fjärrvärme.

Privatpersoner kan lämna julgranar på alla Sörabs återvinningscentraler.

På mobila ÅVC i Runby den 11 januari.

Hämtas mot avgift genom kommunens kontaktcenter Väsby Direkt.

Plastgranar kan slängas (som metall) på ÅVC i Smedby eller mobila ÅVC.

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre