Vid Hagby återvinningscentral har granarna reda innan tjugondag knut börjat samlas i hög. Dagarna efter jul är det många julgransförsäljare som hittar hit, men sedan kommer även flera privatpersoner.

För de som vill återvinna sitt träd är det hit man ska åka, eller till Vallentuna returpark som slog upp portarna den 1 oktober förra året.

Orkar man inte ta sig till en återvinningscentral med trädet kan man som Täbybo lämna den till den mobila återvinningscentralen på hjul. Den första februari står den vid Åkerbyvägen 106, vid vändplats mellan husen vid BRF Farmen och de tar då emot granar.

Täby kommun kommer även att hämta julgranarna från de som bor i villa och betalar den högre grundavgiften. Du behöver då lägga din gran bredvid ditt sopkärl. De insamlade granarna går sedan till energiåtervinning och omvandlas till fjärrvärme och el.

Granarna blir fiskarnas gömställe

Vissa granar kommer likt tidigare år att åka ner i Rönningesjön och bli gömställe till fiskarna. Precis vad abborrar behöver för att kunna föröka sig berättar Yolanda Kalsson ekolog på Täby kommun.

– Vi kommer att släpa ut dem på isen och sen när isen smälter åker de ner på botten. Det är Sportfiskarna som anordnar det och bjuder varje år in barnklasser i Täby, säger hon.

Tanken med projektet är att få fler rovfiskar i sjön och på så vis minska övergödningen. En metod som även används i andra kommuner.