VEGMAT I AUTOMAT. Det är bolaget Veats affärsidé, här ses Andreas Karlsson grundare och vd. Foto: Pressbild/Annika Berglund

Här kan du handla vegmat – från automat

Färsk växtbaserad mat – ur automat. Från köket på Stora Essingen hoppas ett nytt startup-bolag att få fler att käka grönt.

  • Publicerad 16:32, 17 nov 2020

Det är nya företaget Veat som ligger bakom de nya matautomaterna med växtbaserad mat som hämtat inspiration från USA. För mellan 29 och 85 kronor utlovas ”säsongsanpassade menyer” som dessutom varierar beroende på platsen där automaten står. Det kan handla om rätter att värma, dryck, sallader, mellanmål och wraps. Allt lagas på morgonen i köket på Stora Essingen, i kontorskomplexet på Junohällsvägen 1, innan det körs ut till automaterna innan frukost. Överbliven mat i automaterna ska bolaget skänka till Stadsmissionen för att minska matsvinnet.

Hon öppnar libanesisk restaurang på Kungsholmen

Ansvarig för menyn är kockarna Martin Nordebäck och Henrik Pettersson med erfarenhet från krogar som Fotografiska, Farang och Edsbacka krog.

– Vi har gjort ett aktivt val att tänka på miljön i allt vi gör utan att göra avkall på matupplevelsen. Vi väljer lokala råvaror, minimerar svinn och tar fram bra förpackningar. Det känns fantastiskt att skapa ett matkoncept från grunden som bygger på svenskodlade grödor, säger Henrik Pettersson, kökschef i ett uttalande.

Nu har automater placerats ut på Åhléns City, A house, Söderhallarna och Nordeas huvudkontor i Stockholm. Och fler platser utlovas framöver – även närmare på kökets ”hemmaplan”.

”Just nu finns det ingen inplanerad automat på Kungsholmen men vi lanserar nya automater löpande, så det är bara en tidsfråga innan vi har en på plats på Kungsholmen”, hälsar Nicole von Baumgarten, marknadschef på Veat.