Omvandlas. Under höstlovet ska Kulturhuset Stadsteatern göras om till ett skräckhus. Foto: illustration: Markus Gårder

Här kan du ha ett läskigt höstlov i Skärholmen

Jaga spöken, klä ut dig till superskurk eller förbered dig för zombieinvasionen. Det kan du göra på Kulturhuset i Skärholmen på höstlovet när hela huset omvandlas till ett skräckhus.

  • Publicerad 13:42, 25 okt 2019

Fontänerna på Skärholmstorget är fyllda av blod. Men poliser och media bara mörkar. Vad ligger egentligen bakom? Det ska Skärholmens unga spökjägarsällskap ta reda på, när Kulturhuset i Skärholmen under tre dagar på höstlovet omvandlas till ett skräckhus.

– Vi vill att barnen ska få möta så många former av skräck som möjligt. De ska både kunna lyssna, läsa och själva nästan kliva in i skräckberättelser. Och inspirera dem till att själva skapa, bygga, teckna, skriva och kanske även skrämmas, säger Amanda Stenberg, från bibliotek TioTretton.

Jaga spöken

Den 30 oktober till 1 november kommer det bland annat gå att skapa ett tittskåp över mardrömmar, kolla på film, gå med i spökjägarsällskapet, låna och läsa skräckböcker och rita skräckserier i ”skräckhuset” – och allt gratis.

– Vi ska också ha personer på plats som barnen kan mötas och inspireras av. Bland annat en zombieöverlevnadsexpert, en folklorist som berättar gamla ruggiga historier om Stockholm och en riktig rättsläkare. Sen kommer vi avsluta allt med en stor neonfest, där barnen med hjälp av UV-ljus och ansiktsmålningar kan förvandla sig till festande monster, säger Amanda Stenberg.

Hur läskigt kommer det vara?

– Det kommer vara läskigt. När det gäller den här åldersgrupper 10 till 13 funkar det inte med halvmesyrer, man måste skrämmas rejält. Men man kan välja lite hur läskigt det ska bli – till exempel kommer vi läsa spökhistorier tre gånger varje dag, den första kommer vara lite lagom läskigt, den andra riktigt läskigt. Och den tredje, den blir sinnessjukt läskig!