Abborre. Foto: Läsarbild Åsa Liljekvist/Arkiv

Här kan du fiska – och äta – på Lidingö

Björn Norström älskar att dra upp abborrar vid Fågelöudde. Men som Lidingös fisketillsynsman vet han vilka firrar man inte ska stoppa i munnen. – Det finns några ställen kring Lidingö där det är absolut olämpligt att äta fisken.

  • Publicerad 13:29, 6 jul 2016

Förra våren gick han ut med en uppmaning på Facebook kring vilka regler som gäller för fiske i kommunen. Nu vill Björn Norström påminna allmänheten om vad som gäller. Det finns nämligen en hel del fisk man visst kan dra upp kring Lidingö, men absolut inte ska äta.

Från Tranholmen förbi Lidingöbron och Värtahamnen, ändå fram till andra sidan Fjäderholmarna ska man inte att äta den stillastående fisken det vill säga abborre, gös och gädda.

– Den fisken innehåller alla miljögifter du kan tänka dig. Det enda du kan äta där är vandringsfisken, det vill säga strömming, lax och öring, säger Björn Norström.

Dessutom är det olämpligt att äta samtliga fiskarter som dragits upp längst in i Kyrkviken. Där ska du inte ens låta din hund bada på grund av alla gifter från båtfärger, enligt Björn Norström. Utanför Boholmen och Hustegaholm går det bra att äta fisk från ett par-tre gånger per år.

– I övrigt så är vattnen rena runt Lidingö.

Gillar du själv att fiska?

– Om jag gör. Min dotter sa för ett par år sedan att det inte är en hobby för mig längre. Det är en obotlig sjukdom.

Har du något favoritställe på Lidingö?

– Det är jättetrevligt att meta ut från Fågelöudde ut mot Elfviks udde. Där är jättefin natur och härliga klippor att meta från. Det finns också en stor risk att man får en jättefin abborre, som det inte är något problem med att äta upp, säger Björn Norström.

Fakta

Regler för fisket

Det är tillåtet att fiska med handredskap, det vill säga pimpel-, met- och kastspö. Det är dock inte tillåtet att ha igång mer än två spön samtidigt.

Fiskeförbud råder i Gråviken mellan första april och sista oktober eftersom det är ett fågelskyddsområde.

Nätfiske, trolling och fasta redskap är förbjudet i Lidingös vatten.

Källa: Björn Norström, fisketillsynsman
Visa merVisa mindre