Under natten till tisdagen påbörjades målningen, som ska bli klar under natten till onsdag. Foto: Stockholms stad

Här kan du fånga regnbågen – på marken

Snart kan du vandra på regnbågens alla färger utanför stadshuet.

  • Publicerad 13:29, 2 aug 2022

Prideveckan har just börjat, och natten till tisdagen började staden arbetet med att måla om övergångsstället utanför stadshuset i regnbågens alla färger. Ett sätt att visa att de tydligt står bakom Pride, skriver staden i ett mail till Mitt i.

– Vi står upp för alla människors rätt att uttrycka sin kärlek, sexualitet och identitet, säger Daniel Helldén (MP).

Premiär för Stockholm

Det är första gången som Stockholms stad målar om ett övergångsställe, och det här är den enda platsen det kommer göras på. Och när Prideveckan är slut blir det åter helt vitt.

– I staden markeras det på olika sätt under Prideveckan. Vi flaggar utanför Stadshuset och på flera andra ställen och många med mig går i paraden, säger Anna König Jerlmyr (M).

Men att måla om övergångsställen har trots allt gjorts förr. 2013 målades till exempel ett övergångsställe om till regnbågens färger utanför den ryska ambassaden. Tilltaget skedde samtidigt som öppnandet av friidrotts-VM i Moskva och var antagligen en protest mot Rysslands införande av lagen som förbjuder ”homosexuell propaganda”.

Mellanrummet mellan ränderna

Även Tyresö kommun målade ett övergångsställe i regnbågens färger. De fick då bannor och tvingades göra om och göra rätt. Det är nämligen förbjudet att måla det vita i övergångsstället, eftersom det är den färg som markerar själva platsen du får gå över på. Det är däremot okej att måla färg mellan de vita ränderna.

Den uppmärksamme noterar att den blå färgen saknas utanför stadshuset i dag, men den ska målas dit under natten mot onsdag, meddelar staden.