
Isiga gång- och cykelbanor är inget som uppskattas av trafikanter som måste fram i vinter. Foto: Stefan Källstigen
Här kan du cykla halkfritt i innerstan i vinter
Förra årets snöröjning fick svidande kritik. Nu laddar trafikkontoret upp inför en ny halksäsong. Här är gatorna som kommer att sopsaltas i innerstan.
- Nyheter
- Publicerad 05:06, 29 nov 2019
På fredagen finns det risk för snöfall under morgonrusningen, enligt en prognos från SMHI.
När temperaturen pendlar runt nollstrecket finns det risk för isiga vägar, cykelstråk och gångbanor.
Trafikkontoret förbereder sig just nu för att årets vinter ska bli bättre än fjolårets.
Många klagade
Under förra vintern fick trafikkontoret 2 900 klagomål på vinterväghållningen i Stockholm. Dubbelt så många som under vintern 2017/2018, då 1 478 klagomål kom in.
Förra året avslöjade också SVT att stadens entreprenörer misskött snöröjningen och att kontrollen av dem var för dålig.
I år satsar staden nio extra miljoner, som dels ska gå till extra kontroller av entreprenörernas arbete och dels till sopsaltning av gångbanor.
Innerstan får dock inte så stor del av extrapengarna, utan de hamnar mest i söderort (Årsta och Gullmarsplan). Innanför tullarna sopsaltas endast tre gator runt Odenplan (Sveavägen från Hötorget till Surbrunnsgatan, Odengatan från Sveavägen till Torsgatan och Karlbergsvägen från Odengatan till Sankt Eriksgatan).
I fjol var det tio gator i Vasastan som fick specialbehandling.
”Såg verkligen inte roligt ut”
Liksom i fjol kommer också 20 mil cykelstråk att sopsaltas, varav 15 mil är både gång- och cykelbanor. I de fallen ska även gångbanan sopsaltas.
Bland de cykelsträckor i innerstan som sopsaltas finns bland annat Västerbron, Sankt Eriksgatan, Strandvägen och Söder Mälarstrand, se hela listan i faktarutan
Fakta
Vill bli bättre på trottoarer
Under förra vintern kritiserades staden för att enbart snöröja på cykelbanorna, medan gångbanorna inte gick att ta sig fram på.
Man kan inte snöröja bort en hel årstid
Malinda Flodman, trafikkontoret
Har ni tagit åt er av den kritiken?
– Det har vi såklart gjort. Vid några tillfällen såg det verkligen inte roligt ut, det var knölig is på gångbanorna och rent och fint på cykelbanorna bredvid. Vi hoppas verkligen att vi ska kunna snöröja allt bättre även på gångbanorna längre fram och på sikt hitta prioriterade gångstråk som kan sopsaltas, säger Malinda Flodman.
Kommer det att bli lättare att ta sig fram som gångtrafikant i vinter?
– På platserna där vi har pilotprojektet kommer det absolut bli lättare att ta sig fram som gående. Men man kan inte snöröja bort en hel årstid. När man plogar blir det inte helt rent utan det lämnas kvar lite, för annars går både underlaget och maskinerna sönder.