
Måndalsfortet var en försvarsanläggning som ligger på Måndalshöjden intill Måndalsstigen i Tyresö. Foto: Christian Lärk
Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla
För 100 år sedan gick en del av Stockholms yttre försvarslinje från Tullinge genom Huddinge till Erstaviken i Tyresö. Flera av försvarsläggningarna finns kvar än i dag. Mitt i har besökt Måndalsfortet i Tyresö.
- Nyheter
- Publicerad 04:59, 22 aug 2020
SERIE
Befästningslinjen södra fronten började byggas 1902 för att skydda Stockholm från angrepp. Norr om huvudstaden hade den sin motsvarighet, från Upplands Väsby till Österåker. Tillsammans kallades dessa för korvlinjen på grund av sitt böjda utseende.
I dag är spåren från försvarslinjen många och vissa av anläggningarna står kvar. Här finns Måndalsfortet i Tyresö och Magelungsfortet, Lännafortet och Sjötorpsfotet i Huddinge. Och det finns en spännande historia bakom forten.
Måndalsfortet har blivit en plats för människor som vill utforska mystiska platser i länet. Foto: Christian Lärk
Fakta
Finansierades inte av staten
Somliga ansåg att två försvarsbeslut i början av 1900-talet lämnade huvudstaden oförsvarad. I och med detta startades insamlingar från privatpersoner för att ekonomiskt kunna bygga Stockholms yttre försvarslinjer.
– Försvarsviljan var stor i Sverige på den tiden, så privatpersoner samlade in pengar när staten inte kunde bidra med medel, säger Göran Magnusson som i många år har forskat om Tyresös hembygdshistoria.
Tanken var att fronterna, som försvarades av lite äldre män, skulle stoppa fienderna under en viss tid så att den reguljära militären hann mobilisera. Totalt skulle nära 40 000 man bemanna försvarslinjen.
Måndalsfortet ingick i den södra fronten som anlades strax före och under första världskriget. Foto: Christina Lärk
Fakta
Få känner till anläggningarna
Just södra fronten var uppdelad i Tyresölinjen och Huddingelinjen och började i vid Flottsbro och Tullinge i väst och fortsatte över bland annat Kvarnsjön och gick sedan vidare längs Långsjön fram till Erstaviken. Hela sträckan var nästan tre mil lång, men få känner till kvarlämningarna.
– Människor vet inte om att forten finns kvar, de har glömts bort med tiden. Här i Tyresö finns flera välbevarade fort, bland annat Måndalsfortet och Örnnästet, kvar att beskåda, säger Göran Magnusson.
Det krävs inget tillstånd att besöka Måndalsfortet för nyfikna stockholmare. Foto: Christian Lärk.
Flera av anläggningarna längs södra Stockholm har rivits eller vittrat sönder och tagits över av naturen. Kvar står som sagt Måndalsfortet, Magelungsfortet, Lännafortet och Sjötorpsfotet. Sundbyfortet, även kallat ”Örnnästet” och Farstanäsbron finns också kvar från samma tid.