Måndalsfortet var en försvarsanläggning som ligger på Måndalshöjden intill Måndalsstigen i Tyresö. Foto: Christian Lärk

Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

För 100 år sedan gick en del av Stockholms yttre försvarslinje från Tullinge genom Huddinge till Erstaviken i Tyresö. Flera av försvarsläggningarna finns kvar än i dag. Mitt i har besökt Måndalsfortet i Tyresö.

  • Publicerad 04:59, 22 aug 2020

SERIE

Mystiska platser

Stockholm kryllar av mystiska platser. Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar. Detta är del 7.

Här är alla delar i serien:

Del 1: Sveriges första kärnreaktor låg i Stockholm

Del 2: Gömt väntrum för kungligheter på Centralstationen

Del 3: Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

Del 4: Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Del 5: Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Del 6: Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Del 7: Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

Visa merVisa mindre

Befästningslinjen södra fronten började byggas 1902 för att skydda Stockholm från angrepp. Norr om huvudstaden hade den sin motsvarighet, från Upplands Väsby till Österåker. Tillsammans kallades dessa för korvlinjen på grund av sitt böjda utseende.

I dag är spåren från försvarslinjen många och vissa av anläggningarna står kvar. Här finns Måndalsfortet i Tyresö och Magelungsfortet, Lännafortet och Sjötorpsfotet i Huddinge. Och det finns en spännande historia bakom forten.

Måndalsfortet har blivit en plats för människor som vill utforska mystiska platser i länet. Foto: Christian Lärk

Finansierades inte av staten

Somliga ansåg att två försvarsbeslut i början av 1900-talet lämnade huvudstaden oförsvarad. I och med detta startades insamlingar från privatpersoner för att ekonomiskt kunna bygga Stockholms yttre försvarslinjer.

– Försvarsviljan var stor i Sverige på den tiden, så privatpersoner samlade in pengar när staten inte kunde bidra med medel, säger Göran Magnusson som i många år har forskat om Tyresös hembygdshistoria.

Tanken var att fronterna, som försvarades av lite äldre män, skulle stoppa fienderna under en viss tid så att den reguljära militären hann mobilisera. Totalt skulle nära 40 000 man bemanna försvarslinjen.

Måndalsfortet ingick i den södra fronten som anlades strax före och under första världskriget. Foto: Christina Lärk

Fakta

Korvlinjen

Södra fronten byggdes 1902-1922 och Norra fronten 1904-1916.

Namnet korvlinjen syftar på att forten är korvliknande.

Försvarslinjen skulle bemannas av 44 bataljoner infanteri, 13 batterier med positionsartilleri, 22 fältartilleribatterier och 18 kulsprutebatterier. Sammanlagt drygt 40 000 soldater.

Trupperna som skulle besätta linjen var i första hand landstormssoldater, män i åldern 33-40 år med sämre beväpning än den vanliga armén.

Korvlinjen består av en stor mängd betongfort, löpgravar, pjäsplatser och observationsvärn. Från början fanns även planer på att bygga små flygplanshangarer.

Korvlinjen skyddas inte av lagen om fornlämningsskydd som trädde i kraft 2014, eftersom fornlämningar enligt den måste vara byggda tidigare än 1850. Däremot kan länsstyrelsen i samråd med markägare eller hembygdföreningar ta initiativ till att lämningar ska fornlämningsförklaras, och att lagen ska omfatta även dem.

1952 utgick korvlinjen ur försvarets krigsorganisation.

Visa merVisa mindre

Få känner till anläggningarna

Just södra fronten var uppdelad i Tyresölinjen och Huddingelinjen och började i vid Flottsbro och Tullinge i väst och fortsatte över bland annat Kvarnsjön och gick sedan vidare längs Långsjön fram till Erstaviken. Hela sträckan var nästan tre mil lång, men få känner till kvarlämningarna.

– Människor vet inte om att forten finns kvar, de har glömts bort med tiden. Här i Tyresö finns flera välbevarade fort, bland annat Måndalsfortet och Örnnästet, kvar att beskåda, säger Göran Magnusson.

Det krävs inget tillstånd att besöka Måndalsfortet för nyfikna stockholmare. Foto: Christian Lärk.

Flera av anläggningarna längs södra Stockholm har rivits eller vittrat sönder och tagits över av naturen. Kvar står som sagt Måndalsfortet, Magelungsfortet, Lännafortet och Sjötorpsfotet. Sundbyfortet, även kallat ”Örnnästet” och Farstanäsbron finns också kvar från samma tid.

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

Visa merVisa mindre

Lista

Här är fler platser att besöka

Nobels spränggropar i Vinterviken, Aspudden

Här hade Alfred Nobel sin nitroglycerinfabrik från 1865. Spränggroparna skapades för att tillverkningen skulle bli mer säker. De är klassade som fornlämning sedan 1995.

Skanskvarn i Årsta

Den gamla väderkvarnen byggdes 1850 och är i dag en restaurang. Vissa påstår dock att det spökar på platsen.

Långbro psykiatriska sjukhus, Älvsjö

Byggdes i början av 1900-talet. Bland annat utfördes lobotomi. Den tyske nazisten Hermann Göring vårdades under en period för sin psykiska ohälsa och morfinmissbruk.

Cedergrenska tornet, Danderyd

Började byggas 1896, men var inte klart förrän exakt 100 år senare. På en hemlig plats finns ett skrin inmurat som inte får öppnas förrän 21 april 2096.

Ljunglöfska slottet, Blackeberg

1861 köpte grosshandlaren och snusfabrikören Knut Ljunglöf platsen. Han ägde nästan halva västerort en gång i tiden. I dag sägs han och hans träben spöka på slottet.

Eugeniahemmet, Solna

Ett skol- och sjukhem för fattiga, obotligt sjuka barn med funktionsnedsättning runt förra sekelskiftet. Hemmet finansierades med välgörenhet och barnens eget arbete. Det avvecklades 1971.

Sandakällan, Nacka

Kallvattenkällan rinner intill Sandasjön i Nacka. Enligt gammal folktro kan naturliga källor bota sjukdomar.

Café Sten Sture, Gamla stan

Anckarström sköt Gustav III under en maskerad 1792. Efter att han gripits och fängslats kastades han i denna fängelsehåla i väntan på sitt dödsstraff. I dag kan du i stället ta dig en kaffe här.

Palmeska huset, Östermalm

Ligger vid Kungsträdgården. 1885 sjön Kristina Nilsson från Grand hotels balkong. En stor folkmassa samlades mellan Palmeska huset och Fersenska terrassen och ett 20-tal personer trampades ihjäl.

Säby gravfält på Ingarö, Värmdö

150 gravar från yngre järnåldern finns här. Den största graven är 20 meter bred och där tros en hövding ligga.

Lövholmen, Liljeholmen

Här finns rester från en gammal färgfabrikoch kolsyrefabrikens rostiga destillationstorn. Området ska bebyggas. Detta är en chans att besöka Stockholms sista centrala industriområde innan det bebyggs med bostäder.

Skyddsrummet Elefanten, Sollentuna

Under stadsdelen Edsberg i Sollentuna kommun ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Här skulle extra viktiga personer söka skydd vid ett kärnvapen krig. Det finns än i dag kvar – helt orört.

Fängelsehålor, Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är en välkänd plats, men under 1700- och 1800-talen användes fortet också som fängelse. Bland annat ska stortjuven Jacob Guntlack, publicisten Magnus Jacob Crusenstolpe och generalen Georg Carl von Döbeln har suttit inspärrade här.

Astrid Lindgrens bostad, Vasastan

På Dalagatan 46 bodde författaren från 1941 och fram till sin död 2002. Hr skrev hon många av sina världsberömda böcker. I dag är lägenheten bevarad som den såg ut när Astrid Lindgren bodde där.

Årsta slott, Haninge

Byggdes på 1600-talet och har haft flera ägare. På 1800-talet ägdes slottet av släkten Saxenberg. I dag finns en gravliknande minneslund över Saxenbergarna på en kulle i parken. Men ingen minns om det är en grav eller en minnesplats, eller varför den ligger där. Det sägs också att det spökar i huvudbyggnaden, bland annat ska ljudet av kulor ha hörts i det gamla biljardrummet.

Visa merVisa mindre