Längdskidåkare har många spår att välja på, men i backarna står de flesta liftar stilla. Foto: Mostphotos

Här kan du åka skidor – både utför och på längden

Dags att börja valla! Två backar öppnar och flera längdspår står klara. Här hittar du dem.

  • Publicerad 15:02, 28 dec 2018

Det finns en stor längtan efter att kylan ska komma till Storstockholm. Kanske inte hos gemene man, men definitivt bland de som längtar efter att staka sig fram i skidspåren eller kasta sig nedför alpina backar.

Snökanonerna står stand by för att spruta konstsnö.

Men läget är långt från hopplöst. Kallare väder förutspås de närmaste dagarna, och redan nu finns några öppna anläggningar, både för längdskidor och alpin åkning.

Ekebyhovsbacken i Ekerö var först av distriktets sju backar att öppna för säsongen. I dagläget är två hela nedfarter öppna.

Flottsbrobacken i Huddinge smygöppnar i helgen.

– Vi har tillräckligt med snö för en halv nedfart och vi kör igång ena släpliften, säger anläggningschefen Andreas Häggqvist.

De fem återstående backarna i distriktet hoppas kunna öppna inom kort, men prognoserna är osäkra. Det handlar om Väsjöbacken (Sollentuna), Vinterstadion (Saltsjöbaden), Hammarbybacken, Ekholmsnäsbacken (Lidingö), och Brukets skidbacke (Järfälla).

De som föredrar längdskidåkning kan till exempel bege sig till Rudans anläggning i Haninge.

– Vi har jättemycket folk som är här och åker, säger driftsansvarige Jan Engberg. Ännu så länge har vi bara en 900 meter lång slinga, men den ska byggas på till 1 700 meter.

I innerstan har Stockholms stadion öppnat för skidåkarna. Och på sajten skidspår.se kan man läsa färska rapporter om att det även går att åka vid exempelvis Ågesta friluftsgård (Huddinge), Alby friluftsgård (Tyresö), Jarlabanke golfklubb (Täby), Bisslinge (Sollentuna), Spånga IP, Nacka golfklubb och Hellasgården.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!