Framför de här 1940-talshusen kan det bli nya studentbostäder. Martin Sahlin och Sofie Sidoli från Stockholms studentkårers centralorganisation är positiva till förslaget. Foto: Stefan Källstigen

Här kan det bli 70 studentlyor

Bostadsbristen för studenter är skriande. Men nu finns planer som sammanlagt kan ge 340 nya studentlägenheter i Hägersten-Liljeholmen. Ett av förslagen är att bygga stadsvillor längs Gröndalsvägen.

  • Publicerad 13:51, 20 jan 2013

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden sa i torsdags ja till att starta planarbetet för 70 lägenheter längs med Gröndalsvägen, i området mellan Bryggvägen och Ekensbergsvägen. Byggherre är Stockholmshem.

På platsen finns i dag tre bostadshus från 1940-talet och två tillfälligt uppförda bostadsbaracker med evakueringslägenheter. Tanken är att riva eller flytta barackerna för att bygga studentbostäder där i stället. De tre bostadshusen föreslås få karaktären av ”urbana stadsvillor”.

– Genom att bygga på det sättet får man in ljus på de befintliga gårdarna bakom. Det blir mindre kompakt än om man skulle bygga en lång rektangulär byggnad, säger Lars Tiderman, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Han är väl medveten om att de som bor i husen bakom kanske inte uppskattar att bli skymda. Lamellhusen anses dessutom vara kulturhistoriskt värdefulla.

Martin Sahlin och Sofie Sidoli, ordförande respektive politisk sekreterare i Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) är mycket positiva till planerna.

– Gröndal är ju väldigt populärt och den här platsen ser jättetrevlig ut, säger Martin Sahlin, som besökt stadsdelen.

Där finns ett litet torg med bland annat en livsmedelsbutik och en pizzeria. Platsen ligger i en dalgång nära naturområden och Gröndals idrottsplats.

– Och det är bra kommunikationer, inflikar kollegan Sofie Sidoli.

En rapport som organisationen gav ut i höstas visade att endast 86 studentlägenheter har färdigställts de senaste två åren.

Detta trots att den borgerliga alliansen i september 2011 lovade att bygga 4 400 lägenheter fram till 2015. Nu hoppas SSCO att politikerna går från ord till handling.

– Det finns en ambition att bygga studentbostäder. Problemet är att det tar så lång tid, säger Martin Sahlin.

Ofta kommer byggen inte igång eftersom projekten blir för dyra. Hårda byggregler gör att det är svårt att bygga yteffektivt.

Martin Sahlin skulle gärna se att man tänkte om när det gäller exempelvis gemensamhetslokaler.

– Ofta är de inte utformade på ett optimalt sätt och används inte. Där skulle man i stället kunna ha en lägenhet till, säger han.

Enligt Calle Wikerman, avdelningschef för fastighetsutveckling på Stockholmshem, kommer man att jaga onödiga kostnader, för att se till att så lite som möjligt av ytan går till trapphus och tvättstugor.

– Vi försöker effektivisera så mycket som möjligt, samtidigt som vi bygger långsiktigt med goda material och god energihushållning. Vi vill inte göra några papplådor, säger han.

Förutom lägenheterna på Gröndalsvägen finns två andra studentprojekt i Hägersten-Liljeholmen. På Riksdalervägen i Hägerstensåsen utreder fastighetskontoret möjligheten att bygga om en befintlig byggnad till 200 studentbostäder. Ytterligare 70 studentlägenheter har fått markanvisning på Sparbanksvägen, inte långt därifrån.

Fakta

Mer på gång

Kvarteret Bottenstocken, Gröndalsvägen: 70 lägenheter.

Vid Riksdalervägen, där Hägerstensåsens medborgarhus ligger, utreds just nu förutsättningarna för 200 studentlägenheter. Enligt fastighetsborgarrådet ska lägenheterna inkorporeras med de lokaler som används för kultur- och föreningsliv.

Vid Sparbanksvägen i samma stadsdel planeras 70 studentlägenheter.Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre